Uključenje novih općina u sistem adresnog registra FBiH - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Uključenje novih općina u sistem adresnog registra FBiH

02.02.2018 14:35

U organizaciji Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i CILAP projekta 1. februara 2018. godine održan je radni sastanak kojim je započela implementacija sistema adresnog registra u općinama Zavidovići, Živinice, Velika Kladuša, Bosanska Krupa, Pale, Lukavac, te Sanski Most. Teme sastanka su bile: analiza postojećeg sistema naseljenih mjesta, pregled plana podjele na ulice i trgove za sva naseljena mjesta u skladu sa zakonom.

Tom je prilikom gđa Željka Kolobarić, koordinatorica Radne grupe za uspostavljanje adresnog registra u FBiH, održala i prigodnu prezentaciju u vezi s relevantnim projektnim aktivnostima. Prezentirani su koraci koji bi trebali uslijediti na polju uspostavljanja adresnog registra, tj. izrada poligona ulica, kao i usvajanje općinskih odluka o adresnom sistemu. Prisutni su upoznati s ugovornim obavezama i fazama uspostavljanja adresnog registra. Također, kratko je prezentirana i aplikacija za uspostavljanje i vođenje adresnog registra.

Na kraju sastanaka istaknute su prednosti koje će uspostavljanje adresnog registra donijeti općinama. Krajnji cilj CILAP projekta je uvođenje jedinstvenog sistema za vođenje adresnog registra, čime bi se uspostavilo vođenje adresa na jedinstven, funkcionalan i uređen način, s prikupljanjem svih podataka u centralnu bazu, kao i aktivan rad na određivanju kućnih brojeva, naselja i ulica. Adresni registar povezan s podacima geodetskih uprava u Bosni i Hercegovini bit će osnov za izdavanje korektnih identifikacijskih dokumenata i registraciju građana, rješavanje komunalnih problema, izdavanje raznih dozvola, statističke potrebe itd.

Natrag