U prostorijama Općine Kalesija održano javno predavanje o ravnopravnosti spolova u uknjižbi bračne stečevine i stjecanju prava vlasništva nasljeđem - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

U prostorijama Općine Kalesija održano javno predavanje o ravnopravnosti spolova u uknjižbi bračne stečevine i stjecanju prava vlasništva nasljeđem

25.03.2018 20:26

U okviru planiranih aktivnosti Švedskog donatorskog projekta izgradnje kapaciteta i procedura u zemljišnoj administraciji BiH- CILAP, u prostorijama Općine Kalesija je 22. marta 2018. godine održano javno predavanje o ravnopravnosti spolova prilikom stjecanja i uknjižbe vlasništva na nekretninama.

Učesnici okruglog stola su bili građani sa područja Općine Kalesija, te zaposlenici Suda i Općine. Okrugli stol je vodila gđa. Jasminka Suša, voditeljica potkomponente „Ravnopravnost spolova“ CILAP projekta.

Fokus predavanja je bio na upoznavanju prisutnih sa značajem ravnopravnosti spolova, upoznavanju žena s pravom vlasništva, ulozi bračnih drugova u imovinsko-pravnim odnosima, novostima u porodičnom zakonodavstvu i nasljednom pravu, načelu povjerenja u zemljišnu knjigu i posljedicama koje mogu nastupiti ako se žena odnosno jedan od bračnih drugova ne upiše u zemljišne knjige.

Natrag