Svečano pušten u rad portal „Javni uvid u Registar cijena nekretnina Federacije Bosne i Hercegovine“ - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Svečano pušten u rad portal „Javni uvid u Registar cijena nekretnina Federacije Bosne i Hercegovine“

06.06.2018 09:25

Dana 5. juna 2018. godine je svečano u rad pušten portal „Javni uvid u Registar cijena nekretnina Federacije Bosne i Hercegovine“. Cilj uspostave Registra cijena nekretnina, kao službene evidencije tržišta nekretnina u Federaciji BiH je povećanje transparentnosti tržišta nekretnina i ostvarivanje realnog uvida u razvoj i kretanje ovog tržišta, što je jedan od osnova za gospodarski razvoj i ulaganja, te budućeg pristupa Evropskoj Uniji.

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove gospodin Željko Obradović je otvorio svečanost i na samom početku istakao kako je ovo dobar projekat za stabiliziranje i transparentnost tržišta nekretnina u BiH. Istakao je da je od 2013. godine omogućen uvid u katastarske podatke u Federaciji BiH, od 2016. omogućen uvid u vlasničko stanje nekretnina u Federaciji BiH, a danas i javni uvid podatke o prometu nekretnina u Federaciji BiH. Bosna i Hercegovina je od danas u skupini evropskih zemalja koje imaju registar cijena, a konačan rezultat je masovna procjena nekretnina u BiH, naglasio je direktor Obradović.

Direktor Porezne uprave Federacije BiH gosp. Šerif Isović je rekao kako će ovaj projekat omogućiti transparentan uvid u sve promete nekretnina, što će uticati na realnije i pravednije utvrđivanje poreznih osnovica za obračun poreza na promet nekretnina te da će registar imati i uticaj na ujednačeniji rad općinskih komisija za procjenu nekretnina.

Gospođa Andja Zimić, direktorica CILAP projekta je izrazila zadovoljstvo postignutim rezultatima projekta, te odličnom saradnjom između direktnih projektnih partnera, Švedske uprave za kartografiju, katastar i upis prava (Lantmateriet), Federalne uprave za godetske i imovinsko-pravne poslove i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Ambasador Kraljevine Švedske u BiH gospodin Anders Hagelberg je izrazio zadovoljstvo i ponos što ima priliku sudjelovati na otvaranju registra, i kazao kako su transparentne cijene od životne važnosti za funkcionalno tržište imovine. Kupci i prodavci ostvaruju dobit ako znaju cijene na tržištu i tako tržište postaje funkcionalnije, efikasnije i pravičnije.

U drugom dijelu svečanosti su predstavljena i iskustva iz Kraljevine Švedske, Slovenije i Federacije Bosne i Hercegovine glede Registra cijena nekretnina u izvedbi gosp. Hansa Söderbloma, Gosp. Dušana Mitrovića i gospođice Jelene Zelić.

Prije svečanog puštanja u rad portala „Javni uvid u Registar cijena nekretnina Federacije Bosne i Hercegovine“, Federalna ministrica finansija gđa. Jelka Milićević se obratila prisutnima i naglasila kako ovaj registar vidi kao dobru osnovu za upravljanje finansijskim sredstvima iz Budžeta, naročito na osnovu socijalnih davanja.

Premijer Federacije BiH gospodin Fadil Novalić je na kraju i svečano pustio u rad portal "Javna prezentacija podataka registra cijena nekretnina u FBiH" i istakao da je ovaj projekat jedan od osnova za gospodarski razvoj i ulaganja te budući pristup Evropskoj uniji!

Natrag