STUDIJSKO PUTOVANJE U ZAGREB - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

STUDIJSKO PUTOVANJE U ZAGREB

09.07.2018 15:13

Predstavnici zemljišnoknjižnih ureda u općinskim sudovima Federacije BiH, predvođeni konsultanticom za zemljišnoknjižnu administraciju u Jedinici za implementaciju Projekta registracije nekretnina, gospođom Slađanom Lozančić, posjetili su Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske i zaposlenike Projekta „Uređena zemlja“ i Zemljišnoknjižni ured u Općinskom sudu u Velikoj Gorici 5. i 6. jula 2018. godine. Posjeta je organizirana u sklopu aktivnosti Projekta registracije nekretnina.

Na studijskom putovanju sudjelovali su rukovodioci zemljišnoknjižnih ureda/zemljišnoknjižni referenti iz Općinskih sudova u Tešnju, Gračanici, Širokom Brijegu, Goraždu, Bugojnu, Mostaru, Livnu, Velikoj Kladuši, Bihaću, Tuzli, Živinicama, Zavidovićima, Kaknju, Orašju, Sarajevu, Ljubuškom, Travniku, Visokom i Čitluku, uključeni u aktivnosti usklađivanja podataka o nekretninama između katastra i zemljišne knjige, odnosno novog uspostavljanja zemljišne knjige.

Prvog dana posjete održan je zajednički sastanak u Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske, a pomoćnica ministra u Upravi za građansko, trgovačko i upravno pravo u Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske, gospođa Mirela Fučkar je poželjela dobrodošlicu prisutnima i prezentirala aktivnosti projekta. Zaposlenici Projekta „Uređena zemlja“ (nacionalni program sređivanja zemljišnih knjiga i katastra) prezentirali su detaljnije aktivnosti i svoja iskustva u realizaciji, zatim zakonski okvir kod sređivanja zemljišnih knjiga, rezultate kod sređivanja zemljišne knjige i katastra (obnova i osnivanje zemljišnih knjiga), te zajednički informacioni sistem zemljišnih knjiga i katastra (ZIS).

Gospođa Slađana Lozančić je prezentirala aktivnosti Projekta registracije nekretnina kroz koji se provodi usklađivanje podataka o nekretninama između katastra i zemljišne knjige u Federaciji BiH, a potom je gospođa Dijana Brkić rukovoditeljica Zemljišnoknjižnog ureda Općinskog suda u Tešnju prisutnima opisala procedure po kojima se u Federaciji BiH vrši usklađivanje podataka, odnosno novo uspostavljanje zemljišne knjige.

Drugog dana posjete su predstavnici zemljišnoknjižnih ureda posjetili Zemljišnoknjižni ured u Općinskom sudu u Velikoj Gorici, a djelatnici Zemljišnoknjižnog ureda u Velikoj Gorici su upoznali djelatnike Zemljišnoknjižnih ureda iz Federacije BiH o aktivnostima i iskustvima koje su imali kod skeniranja zemljišnih knjiga, skeniranja ulaznih dokumenata u zemljišnoknjižnom uredu i slično.

Posjeta je bila od izuzetnog značaja za razmjenu iskustava između djelatnika zemljišnoknjižnih ureda u Federaciji BiH i Republici Hrvatskoj, najviše s aspekta usklađivanja podataka o nekretninama između evidencija katastra i zemljišne knjige, koji se kroz Projekt „Uređena zemlja“ i Projekt registracije nekretnina provode i u Federaciji BiH i u Republici Hrvatskoj.

Natrag