Studijska posjeta Lantmäterietu Iskustvo Lantmäterieta u vođenju procesa masovne procjene vrijednosti nekretnina - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Studijska posjeta Lantmäterietu Iskustvo Lantmäterieta u vođenju procesa masovne procjene vrijednosti nekretnina

07.09.2018 10:01

U okviru projekta “Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini” organizirana je studijska posjeta Lantmäteriet-u (švedskoj upravi za kartografiju, katastar i upis prava) u Švedskoj u periodu od 03. do 07.septembra 2018. godine.

Sudjelovali su članovi radnih grupa CILAP projekta za uspostavu Registra cijena nekretnina iz Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove i Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Republike Srpske. 

Tokom posjete sudionici su se kroz prezentacije, primjere i obuku za rad bliže upoznali sa ulogom Lantmäteriet-a i zemljišne administracije u Švedskoj, procjenom nekretnina u Švedskoj (glavni principi švedskog sistema za masovnu procjenu vrijednosti nekretnina, pravna regulativa/okvir, organizacija), švedskim integriranim informacijskim sistemom nekretnina, IT- i GIS-sistem koji se koristi za masovnu procjenu (Registar cijena nekretnina, proces/IT-sistem verifikacije transakcija), pojedinačnom i masovnom procjenom kuća, sistemom za testiranje procjena itd.

Pored predstavnika ispred Lantmäteriet-a sudionici su imali priliku upoznati se sa svim sudionicima u procesu masovne procjene nekretnina u Švedskoj. Tako je gospođa Malin Kvist, predstavnica Poreske uprave Švedske prezentirala ulogu te institucije i način oporezivanja nekretnina a gospodin Peter Möller, predstavnik kompanije Svefa je predstavio ulogu privatnih procjeniteljskih kuća i način korištenja podataka kako Registra cijena nekretnina tako i podataka masovne procjene.

Obuke su dale osnov za razumijevanje informacija potrebnih za analizu tržišta i kuća (modeli procjene, faktori procjene za zemljište, faktori procjene za kuće). Nakon teorijskog dijela organiziran je praktični izlet – uvid u tržišta lokalnih nekretnina za različite vrste nekretnina i vrijednosti u središnjem dijelu Gävlea.

Natrag