Studijska posjeta Kraljevini Švedskoj – „Position 2015“ - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Studijska posjeta Kraljevini Švedskoj – „Position 2015“

19.03.2015 09:50

U okviru projekta „Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura – CILAP“, koji se finansira sredstvima Vlade Kraljevine Švedske, predstavnici Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i predstavnici Republičke geodetske uprave Republike Srpske su u periodu od 16. do 19. 3. 2015. godine boravili u Štokholmu, Kraljevina Švedska. Studijska posjeta je organizirana kao dio nastojanja da se rukovodstva geodetskih uprava u Bosni i Hercegovini upoznaju s najnovijim trendovima u razvoju i korištenju  geografskih informacija. Tako su svi predstavnici, na čelu s direktorima obiju geodetskih uprava, imali priliku prisustvovati najvećoj švedskoj konvenciji i izložbi „Position 2015“, posvećenoj geografskim podacima i novim tehnologijama.

Spomenuta konvencija je najpoznatija i najveća u oblasti građevinarstva i geodezije, s fokusom na geografsku informacionu tehnologiju kao na alat koji osigurava povećanu javnu korist. Najbitniji aspekti su e-usluge, vizualizacija i komunikacija. Organizatori ovog prestižnog događaja su Kartografsko društvo Kraljevine Švedske, Švedsko udruženje za tehnologiju izmjere i kartiranja, Švedski savez općina te drugi bitni pokrovitelji. Uvodne govore, predavanja i obraćanja su održali eminentni gosti, od kojih se ističu Mehmet Kaplan, ministar za stanovanje, urbani razvoj i IT, zatim Ed Parsons, ekspert za geopodatke kompanije Google, kao i mnogi drugi.

Generalni direktor Švedske geodetske uprave gosp. Bengt Kjellson, koji je i jedan od glavnih pokrovitelja događaja, održao je predavanje o temi otvorenih ili slobodnih podataka - „Open data“.

Prilikom ove studijske posjete, također, održana je jednodnevna radionica posvećena pripremi i analizi potreba geodetskih uprava, a u vezi s planiranim nastavkom CILAP projekta u periodu 2016. - 2019. godine.

U delegaciji Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove na ovom studijskom putovanju, radionici, te radnim sastancima bili su direktor Željko Obradovića i stručni savjetnik u sektoru geoinformatike Denis Tabučić.

Natrag