Sedmica učenja o procjeni vrijednosti nekretnina održana u Južnoj Koreji - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Sedmica učenja o procjeni vrijednosti nekretnina održana u Južnoj Koreji

26.05.2023 09:26

Sedmica učenja o procjeni vrijednosti nekretnina održana je u Seoulu, Republika Južna Koreja, od 22. do 26. maja 2023. godine, a organizovana je od strane Svjetske banke o urbanoj, otpornoj i zemljišnoj globalnoj praksi.

Cilj održane Sedmice učenja je pružiti učesnicima platformu za stjecanje znanja i razmjenu iskustava o infrastrukturi i sistemima vrednovanja nekretnina. Održano je niz sesija učenja i aktivnosti razmjene znanja koje su pokrivale teme kao što su evidencija nekretnina za procjenu, masovnu procjenu za periodično oporezivanje nekretnina, informacioni sistemi o cijenama nekretnina, transparentnost na tržištima nekretnina, rasprave o korištenju procjene za druge ciljeve održivog razvoja, a učesnici su također imali priliku posjetiti urede koji se bave ovim područjem.

Ovaj događaj je koordiniran sa Korejskim odborom za nekretnine (REB), pri Ministarstvu zemljišta, infrastrukture i prometa (MOLIT) Republike Južne Koreje.

U Sedmici učenja su učestvovali predstavnici mnogih zemalja, a predstavnica Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove, gđa Jelena Zelić je učestvovala na sesiji o procjeni vrijednosti nekretnina od strane delegacija koje nisu članice ASEAN-a (Azije) te u panel diskusiji koja se odnosila na temu „Unapređenje masovne procjene vrijednosti nekretnina u porezne i druge svrhe“.

Natrag