SASTANAK U AMBASADI KRALJEVINE HOLANDIJE - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

SASTANAK U AMBASADI KRALJEVINE HOLANDIJE

07.04.2018 09:44

Predstavnici Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove su zajedno sa predstavnicima holandske geodetske uprave posjetili Ambasadu Kraljevine Holandije i sastali se sa gđom. Loes Lammerts, zamjenicom šefa misije Ambasade, u Sarajevu 6. aprila 2018. godine. Delegaciju Federalne geodetske uprave su na čelu sa direktorom gosp. Željkom Obradovićem činili gosp. Nikola Cvjetković i gđa. Nina Tavra, a delegaciju holandske geodetske uprave gđa. Paula Dijkstra, gosp. Haico van der Vegt i gosp. Dorus Kruse.

Gđa. Paula Dijkstra je ispred holandske geodetske uprave informisala prisutne o održanoj radionici „NSDI i INSPIRE“ te postignutim rezultatima i prikupljenim informacijama. Projekat „SPATIAL REGION“ okuplja zemlje iz regije; Bosna i Hercegovina, Albanija, Kosovo, Makedonija, Srbija i Crna Gora, stoga je svrha radionice bila upoznati se sa infrastrukturom prostornih podataka, i općenito stanjem zemljišne administracije zemalja regije.

Direktor Federalne geodetske uprave, i Predsjedavajući Vijeća IPP FBiH gosp. Željko Obradović je predstavio strukturu i nadležnosti Vijeća, te informisao o budućim aktivnostima poput formiranja novog Geoportala za IPP, te održavanja konferencije „Dani IPP Federacije BiH“ u septembru. Najvažnija aktivnost Federalne geodetske uprave je zasigurno harmonizacija podataka između zemljišne knjige i katastra, a do sad je 50% podataka u potpunosti harmonizirano.

Gđa. Loes Lammerts je naglasila važnost registrovane imovine i usaglašenih podataka pri registrovanju kompanija, uzimanja zajmova od banaka i slično te naglasila važnost ovoga i sličnih projekata koji se provode u Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Natrag