SASTANAK PREDSTAVNIKA UPRAVE I PREDSTAVNIKA MINISTARSTVA ZA LJUDSKA PRAVA I IZBJEGLICE - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

SASTANAK PREDSTAVNIKA UPRAVE I PREDSTAVNIKA MINISTARSTVA ZA LJUDSKA PRAVA I IZBJEGLICE

19.12.2023 13:38

U prostorijama Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove održan je sastanak direktora Željka Obradovića i zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duške Jurišić. Na sastanku su učestvovali i pomoćnici direktora Goran Brkić i Sead Hadžić, savjetnik ministrice Ševket Hafizović, šef službe za prostorno uređenje, stambeno-komunalne, imovinsko-pravne i geodetske poslove općine Ključ Admir Šistek i sekretar općine Ključ Senad Zečević.

Glavna tema sastanka je bila zaštita prava izbjeglih i raseljenih osoba u procesima izlaganja podataka premjera i katastarskog klasiranja na teritoriju Federaciji BiH. Naime, imajući u vidu veliki značaj procesa izlaganja ali i proces uspostave zemljišne knjige, pridaje se posebna pažnja izbjeglim i raseljenim osobama, ali bez obzira na takav pristup moguće su određene pogreške. Zato je tokom sastanka naglašena potreba ozbiljnije koordinacije u postupcima informisanja zainteresovanih osoba da bi se umanjio procenat mogućih nepravilnosti. Razgovaralo se i o jednom specifičnom predmetu iz općine Ključ gdje se dogodila evidentna pogreška u procesu izlaganja podataka premjera i načinu rješavanje istog.

Natrag