Sastanak Izvršnog odbora, grupe stručnjaka za upravljanje geografskim informacijama u Evropi - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Sastanak Izvršnog odbora, grupe stručnjaka za upravljanje geografskim informacijama u Evropi

03.07.2015 11:22

U Amsterdamu, Holandija, je 22. juna 2015. godine održan sastanak Izvršnog odbora, grupe stručnjaka za upravljanje geografskim informacijama u Evropi, koji djeluje u okviru Statističke komisije Ujedinjenih nacija (UN GGIM-Europe).

Na sastanku su predstavljeni rezultati zasjedanja Proširenog odbora UN GGIM, koji je održan početkom maja 2015. u Hangzhouu u Kini, a razgovaralo se i o održavanju plenarne sjednice UN GGI početkom avgusta u New Yorku i sadržaju plenarne sjednice UN GGIM Europe, koja će se održati 7. oktobra 2015. godine u Beogradu.

Najavljena je i rasprava o strateškim usmjerenjima grupe stručnjaka iz UN GGIM Europe u sljedećih pet godina budući da se velika pažnja mora usmjeriti na obuku i edukaciju u području geoinformatike. Jedan od glavnih prioriteta u narednim godinama će biti upotreba geografskih informacija u postizanju 17 globalnih ciljeva održivog razvoja koje je sebi postavila organizacija Ujedinjenih nacija. UN GGIM će na strateškom nivou nastaviti da se bavi pružanjem osnovnih setova prostornih podataka i olakšavanjem njihove najšire moguće upotrebe te harmonizacije.

Također, na sastanku je predstavljen izvještaj o radu Radne grupe A, koja se bavi definicijom minimalnih osnovnih prostornih podataka, i Radne grupe B, čiji je zadatak definiranje prioriteta korisnika prostornih podataka i njihova međusobna povezanost , a razrađen je i Strateški plan, s obzirom na predložene izmjene.

Naredni sastanci Odbora održat će se 6. 8. 2015. godine u New Yorku i na kraju plenarne sjednice UN GGIM Europe 6. 10. 2015. godine u Beogradu.

Natrag