REDOVITI ZAJEDNIČKI SASTANAK DRŽAVNIH KOMISIJA ZA GRANICE BOSNE I HERCEGOVINE I CRNE GORE - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

REDOVITI ZAJEDNIČKI SASTANAK DRŽAVNIH KOMISIJA ZA GRANICE BOSNE I HERCEGOVINE I CRNE GORE

19.09.2018 12:58

Državne komisije za granice Bosne i Hercegovine i Crne Gore održale su 18. i 19. septembra 2018. godine redoviti zajednički sastanak u Podgorici. Delegaciju Bosne i Hercegovine činili su gospodin Željko Obradović, predsjedavajući državne komisije za granice, gospodin Edin Kučuković, zamjenik predsjedavajućeg, gospodin Dragan Bajić, član komisije, gospodin Eldin Đonlagić, član stručne radne grupe i gospodin Amer Zoranić, tehnički sekretar.

Parafiranje Protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije je bila jedna od tema dvodnevnog sastanka. Tekst Protokola je usaglašen na razini stručnih radnih grupa a nakon parafiranja će biti upućen u proceduru pripreme za potpisivanje u skladu sa unutarnjim zakonodavstvom država potpisnica.

Razgovaralo se i o mogućim izmjenama potpisanog Protokola o graničnim tromeđnim tačkama Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske o čemu bi se trebalo razgovarati na zajedničkom susretu triju komisija. Obilježavanje granične crte između Bosne i Hercegovine i Crne Gore je također bila jedna od tema sastanka, naime, poznato je da je Ugovor o granici potpisan 26. augusta 2015. godine i da slijedi obaveza obilježavanje iste.

Zajednička radna grupa nakon Tehničkog uputstva o izgledu graničnih biljega priprema i Projekat obilježavanja nakon čijeg dovršetka će se stvoriti uvjeti i za sam postupak obilježavanja granične crte na terenu.

Sastanci su protekli u izrazito prijateljskom raspoloženju, a potrebno je naglasiti i da su Bosna i Hercegovina i Crna Gora jedne od uspješnijih država regije po pitanju rješavanja graničnih pitanja te se u tom duhu i očekuje i nastavak procesa obilježavanja ugovorom potpisane i identificirane granične crte. Naredni sastanak će se održati u Bosni i Hercegovini kada se očekuje potpisivanje Protokola o određivanju tromeđne tačke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije.

Natrag