Realizacija projekta komasacije u općini Ravno - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Realizacija projekta komasacije u općini Ravno

11.08.2018 17:32

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove gospodin Željko Obradović je posjetio Općinu Ravno s ciljem uvida u stanje realizacije projekta komasacije u Popovu polju. Naime, Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne je u saradnji sa Upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove Hercegovačko-Neretvanskog kantona i općinom Ravno, pokrenula projekat komasacije Popova polja s ciljem stvaranja povoljnijih uslova za poljoprivrednu proizvodnju u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Općina Ravno je prepoznala prednost za svoje građane u ovoj aktivnosti jer je poljoprivreda jedna od osnova ukupnog razvoja ove općine. Predstavnik Kantonalne uprave za geodetske imovinsko-pravne poslove gospodin Adelko Krmek i voditelj katastarskog ureda općine Ravno gospodin Dragan Proleta su prezentirali odrađene aktivnosti realizacije projekta komasacije u Općini Ravno. Do sada je projektom komasacije u Popovom polju obuhvaćeno oko 450 hektara.

Vlada Federacije BiH je dodatno obavezala Federalno ministarstvo poljoprivrede i Federalnu Upravu za geodetske imovinsko-pravne poslove da dodatnim finansijskim sredstvima potaknu projekte komasacije u Federacije BiH. Vrijedi istaknuti realizaciju projekata komasacije u općinama Orašje i Odžak gdje se završavaju započete predratne aktivnosti na preko 6000 ha poljoprivrednog zemljišta, a od ove su godine projektima komasacije obuhvaćene i općine Grude i Bihać.

Natrag