RADNA POSJETA KRALJEVINI ŠVEDSKOJ U SKLOPU POČETNE FAZE DELEF PROJEKTA - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

RADNA POSJETA KRALJEVINI ŠVEDSKOJ U SKLOPU POČETNE FAZE DELEF PROJEKTA

09.11.2023 14:50

U okviru implementacije donatorskog projekta DELEF, predstavnici Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove i Republičke uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove imali su priliku posjetiti Švedsku Geodetsku Upravu - Lantmäteriet u periodu od 6. do 10. novembra 2023. godine. Razlog posjete je izrada početnog izvještaja projekta, godišnjeg plana rada za 2024. godinu te ukupnog plana rada i rasporeda aktivnosti od 2024. do 2028. godine.

Tokom radne posjete naglasak je stavljen na definisanje rizika vezanih za DELEF projekat, koji će biti usmjeren na četiri ključna područja podrške: razvoj ukupnog kapaciteta, masovna procjena vrijednosti nekretnina, infrastruktura prostornih podataka (IPP) i geodetska infrastruktura. Projekat ima za cilj jačanje kapaciteta partnera u BiH, Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove i Republičke uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove, doprinoseći njihovoj transformaciji u moderna, tehnološki razvijena, pouzdana i efikasna tijela javne uprave.

Jedan od ključnih elemenata posjete bio je dokumentiranje analize o tome kako aktivnosti DELEF projekta doprinose ostvarivanju ciljeva iz UN Agende 2030. Obzirom na globalne izazove, projekat ima značajan fokus na lako dostupnim i transparentnim informacijama, čime se osigurava efikasnost geodetskih uprava u prikupljanju i distribuciji podataka.

Svrha DELEF projekta je dalekosežna a sama implementacija će se koncentrisati na efikasno učenje i jasno mjerljive rezultate kako bi se osigurao razvoj kapaciteta i postigla održiva primjena. Kroz partnerstvo s institucijama u BiH, projekat će se usredotočiti na jačanje administrativnih kapaciteta i podršku transformaciji geodetskih sektora.

Za realizaciju ovog ambicioznog projekta, Kraljevina Švedska dodijelila je ukupni grant od 44 miliona Švedskih Kruna, uključujući sve troškove implementacije koje će preuzeti Lantmäteriet. Period implementacije je planiran od 1. augusta 2023. do 31. jula 2028. godine, a očekuje se da će rezultati imati dugoročne pozitivne učinke na upravljanje prostornim podacima i transformaciju geodetskih usluga u zemlji.

Natrag