RADIONICE U OKVIRU PROJEKTA REGISTRACIJE NEKRETNINA - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

RADIONICE U OKVIRU PROJEKTA REGISTRACIJE NEKRETNINA

09.10.2018 08:01

U okviru aktivnosti Projekta registracije nekretnina 03. i 04. oktobra 2018. godine održane su radionice u Zenici i Jajcu, na temu: „Zakon o zemljišnim knjigama, zamjena i uspostava zemljišne knjige – praktični primjeri“.

Radionicu su ispred Jedinice za implementaciju Projekta registracije nekretnina vodili gdin. Muris Ajanović, konsultant za katastar i gđa. Slađana Lozančić, konsultantica za zemljišnoknjižnu administraciju, a ciljne grupe koje su bile pozvane i prisutne ispred općinskih sudova i općina/gradova su rukovodioci zemljišnoknjižnih ureda, zemljišnoknjižni referenti, privremeni asistenti, te uposlenici službi za katastar, urbanizam, prostorno planiranje i javni pravobranioci.

Prva radionica održana je 03. oktobra 2018. godine u Zenici za djelatnike iz općinskih sudova u Zenici, Sarajevu, Zavidovićima, Travniku i općina/gradova: Zenica, Centar, Novo Sarajevo, Stari Grad, Novi Grad, Vogošća, Ilijaš, Ilidža, Trnovo, Hadžići, Zavidovići, Maglaj, Travnik, Busovača, Novi Travnik i Vitez, a druga radionica održana je 04. oktobra 2018. godine u Jajcu za djelatnike iz općinskih sudova u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši, Livnu, Sanskom Mostu i općina/gradova: Bihać, Bosanski Petrovac, Bosansko Grahovo, Cazin, Velika Kladuša, Livno, Tomislavgrad, Drvar, Glamoč, Kupres, Sanski Most i Ključ.

Teme o kojima je razgovarano na radionicama su specifične situacije sa kojima se susreću nadležni organi prilikom usaglašavanja podataka o nekretninama između katastra i zemljišne knjige, te su na ovim radionicama date i određene upute, smjernice na koji način se iste mogu riješiti. Razgovarano je o tome koji su to nužni preduslovi koje nadležni općinski organi trebaju ispuniti da bi se nakon toga u Općinskom sudu mogao vršiti prijenos upisa iz privremene evidencije Knjige položenih ugovora u novouspostavljenu zemljišnu knjigu, zatim o postupanju zemljišnoknjižnih ureda u predmetima uspostave zemljišnoknjižnih uložaka vezano za parcelu zemljišta na kojoj je uspostavljeno etažno vlasništvo, kao i mnogim drugim temama.

Natrag