Radionica u sklopu CILAP projekta „Praćenje implementacije i podrška za dalji razvoj Registra cijena nekretnina“ - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Radionica u sklopu CILAP projekta „Praćenje implementacije i podrška za dalji razvoj Registra cijena nekretnina“

23.08.2019 09:16

U skladu sa planiranim aktivnostima CILAP projekta u periodu od 19. do 23. avgusta 2019. godine je održana radionica u okviru komponente 3: Podrška uspostavi Registra Cijena nekretnina.

Radionicu je vodila gđa Marija Rašković, ekpert iz Srbije i gosp. Söderblom Hans, ekpert iz Švedske iz ove oblasti. Na radionici su učestvovali članovi radnih grupa CILAP projekta iz Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove i Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove.

Prvi dio radionice započeo je prezentacijama analiza stambenog tržišta od strane radnih grupa. Tokom radionice razgovaralo se o trendovima na tržištu, analizi kvaliteta podataka i samih čimbenika koji utiču na cijena stana i kuća.

Tokom drugog dana od strane ekperata date su instrukcije i preporuke vezane za metodologiju, te upute za praktičnu daljnju analizu i određivanja vrijednosnih zona koristeći podatke Registra cijena i GIS alate.

Također se razgovaralo i o fazi produženja projekta i o aktivnostima koje je potrebno sprovesti radi pripreme za pilot projekat masovne procjene i izrade studije za buduće aktivnosti.

Natrag