Radionica – priručnik najbolje prakse u radu ZK ureda u procesu zamjene i uspostavljanja zemljišne knjige - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Radionica – priručnik najbolje prakse u radu ZK ureda u procesu zamjene i uspostavljanja zemljišne knjige

18.09.2014 13:09

U organizaciji Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (FGU) – Jedinice za implementaciju Projekta registracije nekretnina, uz podršku CILAP projekta, održana je radionica na kojoj je nastavljen rad na izradi priručnika najbolje prakse u radu ZK ureda u procesu zamjene i uspostavljanja zemljišne knjige. Radionica je održana u Zenici u periodu od 15. do 16. 9. 2014. godine, uz učešće predstavnika FGU, Jedinice za implementaciju Projekta registracije nekretnina i predstavnika većeg broja ZK ureda u Federaciji BiH.
Konsultanti/eksperti angažirani u okviru CILAP projekta su tokom radionice prezentirali nacrt priručnika, te je urađena analiza predloženih procedura zamjene i uspostavljanja zemljišne knjige u skladu sa Zakonom o zemljišnim knjigama FBiH. Predstavnici ZK ureda su na konkretnim primjerima dali pregled dosadašnje prakse u procesu zamjene zemljišne knjige, s posebnim osvrtom na uočene probleme i zapreke u procesu.
Forma okruglog stola, u kojoj se odvijala radionica, omogućila je svim učesnicima da iskažu svoje mišljenje, što je dovelo do definiranja najboljih rješenja, koja će biti ugrađena u konačni tekst priručnika. Naglašen je izuzetni značaj priručnika kao prvog dokumenta koji će dati odgovore na otvorena pitanja koja usporavaju rad ZK ureda u procesu zamjene i uspostavljanja zemljišne knjige.
Završetak izrade priručnika očekuje se do kraja oktobra 2014. godine, što će dati izuzetno velik doprinos efikasnosti postupka harmonizacije podataka o nekretninama između katastra i ZK u okviru Projekta registracije nekretnina, koji finansira Svjetska banka.

Natrag