Prijedlog Zakona o infrastrukturi prostornih podataka Federacije Bosne i Hercegovine usvojen na redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Prijedlog Zakona o infrastrukturi prostornih podataka Federacije Bosne i Hercegovine usvojen na redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH

28.04.2021 13:24

Prijedlog Zakona o infrastrukturi prostornih podataka Federacije Bosne i Hercegovine je jednoglasno usvojen na 21. redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 27.4.2021. godine. Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove gosp. Željko Obradović je predstavio prijedlog Zakona te naglasio važnost i prednosti usvajanja prijedloga Zakona.

Usvajanjem Zakona će se stvoriti okvir za jednostavnije pregledavanje i preuzimanje podataka iz nadležnosti subjekata IPP-a FBiH i povećati učinkovitost tijela javne vlasti u područjima vezanim za prostorne podatke. Novi federalni zakon kreira osnovna pravila o uspostavi IPP-a koja podrazumijevaju metapodatke, skupove i servise prostornih podataka, sporazume o razmjeni, pristupu i upotrebi, kao i mehanizme koordinacije i nadzora. Zakon kreira i pravni okvir za upravljanje i razmjenu prostornih informacija. Također će biti spriječeno korištenje neslužbenih prostornih podataka i time smanjen rizik administrativnih postupaka i nepravilnosti prilikom preuzimanja.

Prijedlog Zakona o infrastrukturi prostornih podataka Federacije Bosne i Hercegovine će također biti razmatran i na narednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Natrag