Potpisivanje Ugovora o institucionalnoj saradnji, novi donatorski projekat - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Potpisivanje Ugovora o institucionalnoj saradnji, novi donatorski projekat

19.04.2018 15:10

Direktori entitetskih uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove, gosp. Željko Obradović i gđa. Bosiljka Predragović su 18. aprila 2018. godine u prostorijama Norveške uprave za katastar i mapiranje u Oslu, Norveška potpisali Ugovor o institucionalnoj saradnji na implementaciji donatorskog projekta koji finansira Vlada Kraljevine Norveške. Ugovor u ime implementacionog partnera, Statens kartverk – Norveška uprava za katastar i mapiranje, potpisao je direktor sektora za međunarodnu saradnju gosp. Helge Onsrud.

Novi donatorski projekat predstavlja nastavak potpore Vlade Norveške, koja putem uprave za mapiranje i katastar - Statens kartverk (SK), dugi niz godina podržava zemlje regiona Zapadnog Balkana na poljima pripreme i prikupljanja prostornih/geografskih informacija kao i na uspostavljanju servisa kojima se osigurava pristup istima. Kroz prethodno uspješno realizovani projekat u Bosni i Hercegovini - „Javne službe za tržište nekretnina i europske integracije“ izvršeno je jačanje kapaciteta u Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko – pravne poslove (FGU) i Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko – pravne poslove (RGURS).

Odgovarajući na zahtjeve za nastavak potpore, Statens Kartverk je krajem 2017. godine predstavio projektni prijedlog Ministarstvu vanjskih poslova Norveške, koji je naknadno odobren. Za realiziranje projekta sa korisničkim partnerskim institucijama u Bosni i Hercegovini dodijeljen je ukupni grant od 6 miliona Norveških kruna.

Period implementacije novog donatorskog projekta je od aprila 2018. godine, do kraja oktobra 2020. godine. Opći cilj projekta je uvođenje sistema digitalne arhive u lokalne urede RGURS i više jedinica lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine, uz nabavku neophodnog hardvera i softvera, kao i poboljšanje entitetskih mreža permanentnih GNSS stanica, povećanjem broja referentnih stanica te drugim poboljšanjima sistema. Očekivani rezultati projekta su:

  1. Sistemi digitalnog arhiva potpuno sprovedeni na planiranim lokacijama u oba entiteta;
  2. Progušćene i unaprijeđene entitetske mreže permanentnih GNSS stanica.

Natrag