POSJETA ŠVEDSKOJ PORESKOJ UPRAVI - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

POSJETA ŠVEDSKOJ PORESKOJ UPRAVI

25.01.2018 12:04

U okviru CILAP projekta - "Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini" - CILAP, čiji su ciljevi izgradnja kapaciteta i prijenos znanja, u cilju povećanja efikasnosti i pouzdanosti procesa zemljišne administracije u Bosni i Hercegovini, 23. 1. 2018. godine održana je posjeta sjedištu Švedske poreske uprave u Štokholmu.

Posjeta je organizirana u cilju upoznavanjа sa sistemom zemljišne administracije u Švedskoj, s posebnim osvrtom na saradnju Švedske geodetske uprave i Poreske uprave u kreiranju sistema procjene vrijednosti nekretnina.

Prisutnima su od strane domaćina detaljno prezentirani funkcioniranje Švedske poreske uprave, metode procjene poreza na imovinu i poreza na nekretnine, te pojedinačne odgovornosti Švedske poreske uprave i Lantmäterieta (geodetske uprave) u procesu procjene vrijednosti poreza.

Delegaciju ispred institucija u Bosni i Hercegovini koja je posjetila Švedsku poresku upravu, a kojoj se ovom prilikom pridružila i ambasadorica Bosne i Hercegovine u Švedskoj gđa Vesna Ćužić, činili su ministrica finansija Federacije BiH gđa Jelka Miličević, ministar finansija RS gosp. Zoran Tegeltija, direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove gosp. Željko Obradović, direktor Poreske uprave Federacije BiH gosp. Šerif Isović, direktorica Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS gđa Bosiljka Predragović, direktorica CILAP projekta gđa Anđa Zimić, te koordinatori CILAP projekta u oba entiteta gosp. Denis Tabučić i gosp. Stojan Jungić.

Ovom prilikom je domaćinima ispred delegacije uručen i prigodan poklon kao znak zahvalnosti na ukazanom gostoprimstvu i svoj podršci koju ova uprava pruža kroz veliki broj donatorskih aktvnosti koje se provode u BiH.

Natrag