Posjeta projekt menadžerice DELEF projekta - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Posjeta projekt menadžerice DELEF projekta

06.02.2024 13:25

Projekt menadžerica iz LANTMÄTERIET-a, švedske agencije za kartiranje, katastar i registraciju zemljišta, gđa Jenny Svennewall, posjetila je prostorije i osoblje Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (FGU) tokom radne sedmice od 05.02. do 09.02.2024.godine. Gospođa Svennewall će raditi kao trajni projekt menadžer u Bosni i Hercegovini.

Njen dolazak će se fokusirati na projekat DELEF koji ima značajnu ulogu u sektoru zemljišne administracije u BiH. Njegova važnost ogleda se u sljedećim područjima:

1. Razvoj ukupnog kapaciteta,

2. Masovna procjena vrijednosti nekretnina,

3. Infrastruktura prostornih podataka (IPP),

4. Geodetska infrastruktura.

Svrha projekta je jačanje kapaciteta partnera koji učestvuju u projektu a time i doprinos njihovoj transformaciji u moderna, tehnološki razvijena, pouzdana i efikasna tijela javne uprave. Uprave koje prikupljaju informacije za koje su nadležne obezbjeđuju laku dostupnost i transparentnost informacija za sve korisnike u BiH. Kako bi se osigurao razvoj kapaciteta i postigla održiva promjena, projekat će se fokusirati na efikasno učenje i jasno mjerljive rezultate.

Ova posjeta dokazuje nastavak napretka u saradnji između Švedske i BiH na polju geodetske struke i zemljišne administracije ukupno. Projekat DELEF će imati dugoročne pozitivne efekte na upravljanje zemljištem i prostornim informacijama u našoj zemlji.

Natrag