POSJETA PREMIJERA VLADE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE FEDERALNOJ UPRAVI ZA GEODETSKE I IMOVINSKO-PRAVNE POSLOVE - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

POSJETA PREMIJERA VLADE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE FEDERALNOJ UPRAVI ZA GEODETSKE I IMOVINSKO-PRAVNE POSLOVE

23.08.2018 15:45

U prostorijama Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove je dana 23. augusta 2018. godine održan sastanak predstavnika uprave na čelu sa direktorom gospodinom Željkom Obradovićem, sa Premijerom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine gospodinom Fadilom Novalićem.

Tema razgovora je bila implementacija trenutnih i priprema novih projekata Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, te prezentacija geoinformacionih sistema za prikupljanje i dijeljenje katastarskih, topografskih i drugih prostornih podataka.

Direktor uprave gosp. Željko Obradović je zajedno sa saradnicima predstavio trenutne aktuelnosti glede usaglašavanja podataka između zemljišne knjige i katastra koji se provodi kroz Projekat registracije nekretnina FBiH- RERP. U projekat je uključeno 55 političkih općina FBiH a do sada je 515000 vlasnika riješilo pitanja uknjižbe svojih nekretnina. Projekt traje do 31. januara 2020. ali se zbog velike zainteresiranosti i dobrih rezultata očekuje i nastavak projekta.

Aktivnosti glede uspostave adresnog registra, registra cijena nekretnina, i unapređenja geodetske infrastrukture koje se provode u sklopu Švedskog donatorskog projekta predstavili su direktorica CILAP projekta, gospođa Andja Zimić i koordinator projekta gospodin Denisa Tabučić.

Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine je izrazio zadovoljstvo prezentiranim aktivnostima i sistemima te naglasio da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kontinuirano podržava, i u budućnosti će nastaviti podržavati reformske projekte u sektoru zemljišne administracije koje Federalna uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove provodi u saradnji sa svojim partnerima.

Natrag