Posjet predstavnika Svjetske Banke - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Posjet predstavnika Svjetske Banke

14.06.2013 14:59

Predstavnici Svjetske banke boravili su od 10. do 14. lipnja 2013. godine u posjetu institucijama zemljišne administracije u BiH. Izaslanstvo je predvodio gosp. Mika-Peterri Torhonen.

Tijekom posjeta održali su radne sastanke s predstavnicima Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske i institucija u Republici Srpskoj, a potom i s predstavnicima Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i institucija u Federaciji BiH. Cilj ovih susreta bio je analiza trenutačnih aktivnosti u pripremi za projekt „Registracija nekretnina“, koji će se financirati sredstvima iz kredita Svjetske banke. Nakon detaljne analize učinaka dviju entitetskih geodetskih uprava, koje će biti glavni nositelji aktivnosti, istaknuto je zadovoljstvo urađenim pripremnim radnjama i aktivnostima. Ovaj projekt će biti veliki izazov za predstavnike entitetskih geodetskih uprava s obzirom na veliku zahtjevnost projekta u dijelu usuglašavanja katastarskih i zemljišnoknjižnih podataka u urbanim sredinama.
U razgovorima predstavnika Svjetske banke i predstavnika državnih institucija istaknuta je potreba žurnijeg rješavanja procedura ratifikacije potrebnih odluka kako bi projekt postao što prije efektivan.
Na koncu je održan zajednički sastanak predstavnika svih institucija zemljišne administracije u BiH s predstavnicima Svjetske banke na kojem su definirane iduće aktivnosti. Završnom sastanku su prisustvovali i predstavnici donatora, i to švedske geodetske uprave (Lantmäteriet) i norveške geodetske uprave (Statens Kartverk).

Natrag