Održano javno predavanje o rodnoj ravnopravnosti - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održano javno predavanje o rodnoj ravnopravnosti

14.04.2016 12:58

U okviru implementacije Projekta registracije nekretnina u Federaciji BiH i uz podršku švedskog donatorskog Projekta izgradnje kapaciteta i procedura u zemljišnoj administraciji BiH (CILAP) u MZ „Hanovi“ Donje Moštre je 13. 4. 2016. godine održano javno predavanje o rodnoj ravnopravnosti u uknjižbi bračne stečevine i stjecanja prava vlasništva nasljeđem.

Na javno predavanje su bile pozvane predstavnice Udruženja žena „Dukat“ Donje Moštre, te građani i građanke s područja općine Visoko. Prisutne je na početku pozdravila gđa Anđa Zimić, direktorica projekta CILAP.

Predavanju se odazvalo više od 40 učesnika, koji su imali priliku slušati predavanje Jasminke Suše, vođe komponente Rodna ravnopravnost u CILAP projektu, i Nefise Dobrača-Mahmutagić. Fokus predavanja je bio na upoznavanju žena s pravom vlasništva te uloga bračnih drugova u imovinskopravnim odnosima, pojmom (pred)bračnog ugovora, bračnom stečevinom, novostima u porodičnom zakonodavstvu i nasljednom pravu (ugovor o nasljeđivanju), te načelom povjerenja u zemljišnu knjigu i posljedicama koje mogu nastupiti ako se isti ne upišu u zemljišne knjige.

Akcenat je stavljen na stjecanje i promet prava na nekretninama, kao formalno-pravnom poslu, te na važnost uknjižbe, odnosno pisanog i zakonskog dokaza o vlasništvu imovine. Prema trenutnom stanju u FBiH, znatno je manji broj uknjiženih žena kao vlasnika u odnosu na muškarce. Zbog toga je cilj javnih predavanja podizanje svijesti žena o pripadajućim pravima i njihovoj zaštiti te ekonomskom osnaživanju u FBiH. Učesnici su nakon predavanja postavljali pitanja u vezi s problemima koje imaju u ovoj oblasti.

Natrag