Održana završna konferencija IMPULS projekta - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održana završna konferencija IMPULS projekta

13.11.2019 17:26

Završna konferencija IMPULS projekta je održana u Banja Luci od 12.-14. novembra 2019. godine u organizaciji Republičke uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove Republike Srpske. Na konferenciji su prezentovani rezultati projekta koji se od 2014. godine uz pomoć donacije Kraljevine Švedske provodio u zemljama regiona Zapadnog Balkana.

Tokom svečanog dijela konferencije prisutnima se obratila ambasadorica Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini gđa Johanna Strömquist, istaknuvši zadovoljstvo provedbom ovog jedinstvenog projekta, te najavila i buduću podršku zemljama regiona Zapadnog Balkana i agencijama zemljišne administracije. Pored ambasadorice prisutnima su se obratili i entitetski zvaničnici, kao i predstavnici Agencije za međunarodni razvoj Kraljevine Švedske (Sida).

Glavni cilj IMPULS projekta je bio da zemlje regiona Zapadnog Balkana razviju moderan i funkcionalan okvir za dijeljenje prostornih podataka u skladu s regionalnim i međunarodnih zahtjevima. Cilj projekta je i ubrzanje razvoja inovativnih INSPIRE usluga za bolje donošenje odluka te postizanje interoperabilnosti podataka i usluga. Zemlje korisnice projekta su: Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Srbija, Makedonija i Kosovo.

Za prisutne učesnike je organizovan prikladan program fokusiran na prezentaciju rezultata i koristi provedbe projekta, a nacionalni koordinator za Federaciju BiH gđa Slobodanka Ključanin je ovom prilikom prezentovala dostignuća Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove na polju infrastrukture prostornih podataka (IPP).

Programom je također predviđena i panel diskusija na temu naučenih lekcija tokom provedbe projekta u kojoj su učestvovali rukovodioci agencija korisnica projekta. Federalnu upravu za geodetske i imovinsko – pravne poslove je predstavljao direktor Uprave.

Federalnu upravu za geodetske i imovinsko – pravne poslove su predstavljali direktor gosp. Željko Obradović, pomoćnik direktora za geoinformatiku gosp. Nedžad Pašalić, koordinator IMPULS projekta za Federaciju BiH gđa Slobodanka Ključanin, uposlenik sektora za geoinformatiku gosp. Denis Tabučić i angažovani konsultant IMPULS projekta gosp. Hajrudin Kaljun.

Natrag