ODRŽANA ZAJEDNIČKA RADIONICA DVA PROJEKTA – IMPULS I BESTSDI - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

ODRŽANA ZAJEDNIČKA RADIONICA DVA PROJEKTA – IMPULS I BESTSDI

25.04.2018 10:59

U Banja Luci (Arhitektonsko- građevinsko- geodetski fakultet) je u periodu od 23.- 25. aprila 2018. održana zajednička radionica dva projekta – IMPULS i BESTSDI . Oba projekta imaju za cilj podizanje svijesti o potrebi educiranja u području Infrastrukture prostornih podataka (IPP).

IMPULS ima za cilj prijenos znanja stručnom osoblju koje radi u geodetskim upravama i drugim agancijama koje su odgovorne za uspostavu i implementaciju IPP-a u zemljama Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Kosovo i Makedonija). Projekat finansira SIDA (započeo je 2014. godine i traje do kraja 2019. godine), a implementira ga Švedska geodetska uprava - Lantmäteriet i mlađi partner u provedbi projekta hrvatska geodetska uprava – Državna geodetska uprava.

BESTSDI (Western Balkans Academic Education Evolution and Professional’s Sustainable Training for Spatial Data Infrastructures)
je projekat EU Erasmus+ programa (2016.-2019.) za poboljšanje studijskih programa visokog obrazovanja (Geoznanosti, IPP i Geodezije, i druge znanosti koje koriste prostorne podatke) kroz promjenu kurikuluma i/ili stvaranje novih master programa na temu IPP-a. U ovaj projekat je uključena i Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove koja učestvuje u radu Nadzornog odbora BESTSDI projekta.

Na radionici je sudjelovala dr.sc. Slobodanka Ključanin kao predstavnik Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove u ulozi koordinatora IMPULS projekta za Federaciju BiH, te voditelj BESTSDI projekta za Građevinski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Natrag