Održana WPLA radionica - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održana WPLA radionica

21.10.2014 08:26

U Beču, Republika Austrija, je 16. i 17. 10. 2014. godine održana WPLA radionica pod nazivom „Infrastruktura nekretnina – podobna za upotrebu?“, čiji su domaćini bili Ekonomska komisija UN-a za Evropu, Ministarstvo pravde Republike Austrije, te Federalna agencija za mjeriteljstvo i geodeziju (BEV) Republike Austrije.
Tema radionice je izabrana zbog svog značaja za zemlje regiona UNECE, koje nastoje dati efikasne i transparentne usluge upravljanja zemljištem. Razvoj takvih procesa podržava efikasno tržište nekretnina, ali može poslužiti i kao osnov za širok spektar funkcija zemljišne administracije, čiji je rezultat korist društva u cjelini.
Svrha radionice je da se razmijene iskustva i prisutnima predstave nedavna dostignuća te veliki izazovi koji predstoje u razvoju infrastrukture nekretnina iz tehničke, organizacione i inovativne perspektive. Cilj radionice je, također, bio istražiti optimizacije procesa i organizacionih pitanja, kao i staviti fokus na mogućnosti za budući razvoj.
Ovaj događaj je pružio veliku priliku da se uvedu inovacije u zemljišnu administraciju i da se razviju strateške i vrijedne veze s profesionalcima iz polja zemljišne administracije iz cijelog svijeta. Prisutni su bili u privilegiji slušati prezentacije nekoliko istaknutih govornika, od kojih su svakako najpoznatiji: Wernher Hoffmann, direktor Federalne agencije za mjeriteljstvo i geodeziju (BEV) Republike Austrije, Michaela Steinacker, članica parlamenta Republike Austrije i generalna zastupnica grupacije Raiffeisen Evolution, Mika-Petteri Törhönen, viši stručnjak za politiku zemljišta, Svjetska banka, David Lovell, EuroGeographics, ali i mnogi drugi.
Uzimajući u obzir važnost ove radionice, zaposlenici Federalne uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove su prisustvovali radionici te je na taj način nastavljena strategija modernizacije procesa zemljišne administracije i jačanja saradnje na regionalnom i međunarodnom nivou. WPLA radionici su prisustvovali Jelena Zelić, zaposlenica CILAP projekta, te Denis Tabučić, zaposlenik Sektora za geoinformatiku Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Natrag