Održana regionalna radionica u Sarajevu - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održana regionalna radionica u Sarajevu

17.06.2022 16:53

U prostorijama Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove je održana regionalna radionica ” Geodetska infrastruktura i prijelaz na nove referentne sisteme” u periodu od 13.-16.6.2022. godine. Radionicu su otvorili gosp. Željko Obradović, direktor uprave i gđa Andja Zimić, direktor CILAP projekta.

Regionalna radionica okupila je geodetske stručnjake iz tri zemlje regiona koji imaju potporu kroz švedske donatorske projekte, Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine, te stručnjake iz Slovenije i Švedske.

Tokom radionice su sve geodetske uprave predstavile trenutno stanje u razvoju geodetske infrastrukture u svojoj zemlji, kao i planove budućih tranzicijskih aktivnosti neophodnih za početak implementacije i korištenja novih referentnih sistema te povezivanje s evropskim referentnim mrežama.

Sve geodetske uprave izrazile su veliko zadovoljstvo radionicom jer su dobile priliku upoznati se sa svojim kolegama, vidjeti stanje razvoja geodetske infrastrukture u regiji, Sloveniji i Švedskoj te upoznati se s problemima i razmijeniti iskustva.

Zaključeno je da je potrebno uspostaviti regionalnu saradnju na ovom području a postignut je i dogovor o pokretanju inicijative za regionalnu saradnju, izradi projektnog zadatatka a projekat će biti predstavljen na Regionalnoj konferenciji u Sloveniji koja će se održati 21.09.2022. godine. Za finansiranje projekta će prijava biti poslana Švedskoj agenciji za međunarodni razvoj i saradnju, a samu provedbu bi podržao Lantmäteriet.

Natrag