Održana redovna godišnja skupština Eurogeographicsa - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održana redovna godišnja skupština Eurogeographicsa

07.10.2014 10:44

U glavnom gradu Moldavije Kišinjevu je od 28. do 30. septembra održana redovna godišnja skupština Eurogeographicsa, neprofitabilne organizacije koja okuplja i predstavlja nacionalne katastarske i kartografske evropske agencije. Eurogeographics ima 61 agenciju kao svoju članicu iz 46 zemalja. Glavna tema ovogodišnje skupštine bio je „National Cadastral, Land Registry and Mapping Activities in the Future of Europe“. U okviru skupštine održano je niz zanimljivih prezentacija i predavanja. Direktor Državne geodetske uprave (DGU) Republike Hrvatske Danko Markovinović je predstavio dva jako bitna regionalna projekta – Inspiration i Impuls. Inspiartion je finansiran sredstvima Evropske unije, a Impuls se finansira sredstvima Vlade Kraljevine Švedske. Ovi projekti su znatno doprinijeli razumijevanju uloge infrastrukture prostornih podataka u zemljama zapadnog Balkana i primjeni INSPIRE direktive. Također, bitno je izdvojiti i okrugli sto na kojem su obrađene teme o ulozi nove tehnologije u katastarskim agencijama i o budućnosti i ulozi katastra u kreiranju i distribuciji geoinformacija.

U okviru skupštine izvršen je novi izbor članova Upravnog odbora Eurogeographicsa. U sljedeće dvije godine, uz nove članove iz agencija Belgije, Moldavije i Finske, član Upravnog odbora bit će i Danko Markovinović, direktor DGU Republike Hrvatske.

Trećeg dana zasjedanja održana je i utemeljiteljska skupština UNGGIM-a (Europe Regional Committee of United Nations Global Geospatial Information Management). Zadaća ovoga organa će biti rad na globalnom i regionalnom nivou u cilju poboljšanja upravljanja geoinformacijama. Prvi predsjedavajući ove organizacije za Europu biti će Bengt Kjellson, direktor Švedske agencije za katastar i kartografiju. U ime Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, koja je aktivna članica Eurogeographicsa, a od ove godine i UNGGIM-a, skupštini je prisustvovao direktor Željko Obradović.

Natrag