Održana redovna generalna skupština EuroGeographicsa za 2015. godinu - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održana redovna generalna skupština EuroGeographicsa za 2015. godinu

07.10.2015 10:05

Redovna godišnja skupština EuroGeographicsa za 2015. godinu održana je u Beogradu, Republika Srbije, u periodu od 4. do 6. oktobra, čiji je domaćin bio Republički geodetski zavod Republike Srbije. Generalnu skupštinu je prigodnim govorom otvorila potpredsjednica Vlade Republike Srbije i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture gđa Zorana Mihajlović.

EuroGeographics je neprofitabilna organizacija koja okuplja i predstavlja nacionalne katastarske i kartografske evropske agencije. Udruženje trenutno ima preko 60 agencija kao svoje članice, a koje dolaze iz 46 zemalja evropskog regiona. Glavna tema ovogodišnje skupštine bila je „Strategic importance of european Location Framework“. U okviru skupštine održano je niz zanimljivih prezentacija i predavanja koja se tiču uloge koju u evropskim okvirima imaju nacionalne agencije za katastar i kartografiju. Tokom radnog dijela skupštine, prezentacija i diskusije koja je uslijedila naglasak je stavljen na stratešku važnost Evropskog lokacijskog okvira (ELF) u funkcioniranju e-vlade i budućeg napretka agencija za katastar i kartografiju.

Drugog dana skupštine održana je zanimljiva sesija pod naslovom „Focusing on members – regional collaboration“, kojom je predsjedao gosp. Danko Markovinović, direktor Državne geodetske uprave Republike Hrvatske. Tokom sesije predstavljene su aktuelnosti s područja zapadnog Balkana, a gosp. Lorenc Cala, direktor Agencije za koordinaciju razvoja IPP-a Republike Albanije, ovom prilikom je prisutnim delegatima predstavio regionalni IMPULS projekt, napredak i buduće planove. Tokom spomenute sesije također je organizirana i svečana primopredaja podataka kojim agencije za katastar i kartografiju pridonose proizvodima EuroGeographicsa (Euro Boundary Map, Euro Regional Map i drugi). U ime Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove podatke je predsjednici udruženja gđi Ingrid Vanden Berghe predao direktor Uprave gosp. Željko Obradović. Na ovaj način podaci Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove postaju dio proizvoda EuroGeographicsa koji su dostupni široj evropskoj zajednici.

Tokom skupštine se također razmatralo i poslovanje udruženja za prethodnu 2015. godinu, izvršilo usvajanje poslovnih bilansi za 2015. godinu, diskutiralo o planu za 2016. godinu te putem glasanja usvojio operativni plan za 2016. godinu. Također je izvršen i izbor novih članova Upravnog odbora Eurogeographicsa. U sljedeće dvije godine novi članovi Upravnog odbora EuroGeographicsa će biti Werner Hoffman, generalni direktor Federalne agencije za izmjeru i mjeriteljstvo Austrije (Bundesamt für Eich- und Vermessungswesen - BEV) i Igor Vasiliev, rukovoditelj Federalne uprave za registraciju nekretnina, katastar i kartografiju Rusije (Federal Service for State Registration, Cadastre and Cartography).

Federalnu upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove na generalnoj skupštini su predstavljali direktor Uprave gosp. Željko Obradović i zaposlenik Sektora za geoinformatiku gosp. Denis Tabučić. Sljedeća redovna skupština EuroGeographicsa planirana je za održavanje početkom 10. mjeseca 2016. godine u Budimpešti, Mađarska.

Natrag