Održana radionica za rukovoditelje zemljišnoknjižnih ureda - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održana radionica za rukovoditelje zemljišnoknjižnih ureda

02.12.2015 12:00

U Sarajevu je 26. i 27. 11. 2015. godine održana radionica za rukovoditelje zemljišnoknjižnih ureda općinskih sudova u Federaciji BiH. Radionicu je otvorio direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove g. Željko Obradović, koji je pozdravio prisutne te uputio nekoliko riječi o značaju Projekta registracije nekretnina. U nastavku radionice prisutnima su se obratili g. Nedžad Pašalić, rukovoditelj Projekta registracije nekretnina, te gđica Slađana Katić, konzultantica za zemljišnu administraciju u Projektu.

Na radionici su učestvovali rukovoditelji zemljišnoknjižnih ureda iz općinskih sudova faza I, II, III i IV Projekta, i to iz općinskih sudova u Tešnju, Gračanici, Širokom Brijegu, Ljubuškom, Bugojnu, Mostaru, Goraždu, Velikoj Kladuši, Cazinu, Livnu, Zenici, Zavidovićima, Živinicama, Lukavcu, Tuzli, Orašju, Kaknju, Sarajevu, Čapljini i Tuzli.

Na održanoj radionici razgovaralo se o dosadašnjim aktivnostima u Projektu registracije nekretnina, te su rukovoditelji ZK ureda razmjenjivali dosadašnja iskustva u postupcima zamjene/uspostavljanja zemljišne knjige, i to na sljedeće teme: način postupanja s dostavljenim novim prijavnim listom kroz redovan rad katastra za nekretninu za koju je već dostavljen prijavni list kroz Projekt, način ispravljanja uočenih grešaka u BPZK; preispitivanje neophodnosti postojanja vezane zemljišne knjige, dostavljanja sudu visećih foldera, tempo rada dnevnog rješavanja predmeta uspostavljanja, prenošenje zakonskih hipoteka, načini rješavanja predmeta uspostavljanja u kojima je sadašnji upis u zemljišnoj knjizi Državno vlasništvo, Općenarodna imovina, Javno dobro, Kmetska selišta i sl. u situaciji kada je za iste nekretnine u katastru upisano fizičko lice, te mnoga druga pitanja. Na kraju radionice sumirani su zaključci o mogućim načinima rješavanja u specifičnim navedenim situacijama, dani kao prijedlozi od strane rukovoditelja ZK ureda koji su imali iskustva s istim.

Natrag