Održana radionica vezana za strateško planiranje rodne ravnopravnosti u zemljišnoj administraciji u Bosni i Hercegovini - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održana radionica vezana za strateško planiranje rodne ravnopravnosti u zemljišnoj administraciji u Bosni i Hercegovini

04.03.2016 22:50

U skladu s planiranim aktivnostima CILAP projekta u Mostaru je 3. i 4. 3. 2016. godine održana radionica vezana za strateško planiranje rodne ravnopravnosti u zemljišnoj administraciji u Bosni i Hercegovini.

Radionicu je vodila stručnjakinja za ova pitanja gđa Emina Abrahamsdotter, a prisustvovale su radne grupe obje entitetske uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove te predstavnici Jedinice za implementaciju projekta RERP iz oba entiteta.

Ciljevi radionice su bili:

-          izraditi strateški plan vezan za rodnu ravnopravnost 2016. – 2019. godine

-          razraditi godišnji akcioni plan za april – decembar 2016. godine.

Učesnici radionice su zajednički konstatirali da je neophodno utjecati na širu javnost jer po međunarodnim standardima i po nacionalnim zakonima vlasti BiH su obavezne da pokreću afirmativne mjere kako bi se osigurala jednakost. Takve mjere uključuju povlašteni tretman ili kvote za unapređenje pristupa žena, ne samo zapošljavanju već i obrazovanju, politici i socijalnoj zaštiti. Stoga će prvi korak biti upoznavanje žena s pravom vlasništva i uknjiženje istog tokom postupka harmonizacije podataka zemljišne knjige i katastarskih podataka u oba entiteta.

Ovom prilikom je također napravljen draft akcioni plan aktivnosti za period 2016. godine, te definirani rezultati, načini praćenja njihovog dostizanja za ukupno vrijeme trajanja CILAP projekta.

Natrag