Održana radionica u okviru komponente 6: Podrška uspostavi digitalnog arhiva - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održana radionica u okviru komponente 6: Podrška uspostavi digitalnog arhiva

27.05.2016 12:13

U organizaciji CILAP projekta u periodu od 24. do 26. maja 2016. godine održana je trodnevna radionica na temu “Razvoj digitalnog arhiva - pregled aktivnosti pilot-projekata i razmjena iskustava”.

Radionici su prisustvovali predstavnici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske, Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, općinskog katastra i izvođači na pilot-lokacijama.

Predstavnici pilot-projekta su ovom prilikom održali prezentaciju trenutnog stanja vezanog za digitalni arhiv, predstavljeni su statistički podaci vezani za dinamiku rada, napravljen je plan aktivnosti do kraja godine, analizirani trenutni problemi koji se pojavljuju na pilot-lokacijama te mogući rizici.

Radionicu je veoma uspješno vodio konsultant Thorbjörn Posander, zaposlenik švedske geodetske uprave - Lantmäteriet, koji je ovom prilikom prisutnima prezentirano rad digitalnog arhiva u Lantmäterietu (koncept, sadržaj, radni procesi, softver, distribucija podataka). Osim toga, prezentiran je rad dokument-menadžmenta u Lantmäterietu, radni tokovi i procedure istog.

Zadnji dan radionice organizirana je posjeta pilot-lokaciji u općini Laktaši, te su predstavljeni radni procesi na pripremi, reparaciji i samom skeniranju, način arhiviranja i back up skeniranih podataka.

Natrag