Održana radionica u okviru komponente 6: Podrška pri uspostavljanju digitalnog arhiva, integracija u poslovne procese i korištenje u svakodnevnom poslovanju - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održana radionica u okviru komponente 6: Podrška pri uspostavljanju digitalnog arhiva, integracija u poslovne procese i korištenje u svakodnevnom poslovanju

15.09.2017 18:30

U sklopu CILAP projekta (Capacity Building for Improvement of Land Administration and Procedures in BiH), koji se u Bosni i Hercegovini provodi uz pomoć donatorskih sredstava Kraljevine Švedske, u periodu od 12. do14. 9. 2017. godine u Laktašima je održana zajednička radionica komponente 6: Podrška pri uspostavljanju digitalnog arhiva, integracija u poslovne procese i korištenje u svakodnevnom poslovanju. Radionica je organizirana u saradnji s norveškim donatorskim projektom „Javne službe za tržište nekretnina i evropske integracije", u sklopu čijih aktivnosti se i razvija IT sistem digitalnog arhiva za obje entitetske geodetske uprave u Bosni i Hercegovini. Cilj održavanja radionice je bio predstaviti trenutno stanje razvoja IT sistema digitalnog arhiva te usaglašavanje finalnih aktivnosti.

Radionici su, osim zaposlenika Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Republike Srpske, prisustvovali i predstavnici odabranih pilot-lokacija (Gradačac i Laktaši), predstavnici angažiranih pružatelja usluga izrade IT sistema digitalnog arhiva, te stručnjaci iz Lantmäterieta Tobias Lundberg i Torbjörn Porsander, projekt-menadžerica norveškog projekta Maria Lodin te direktorica CILAP projekta Anđa Zimić sa saradnicima.

Tokom prvog dana radionice predstavnici geodetskih uprava su predstavili preduzete aktivnosti na uspostavljanju digitalnog arhiva, kao i svoja iskustva stečena kroz saradnju s angažiranim pružateljima usluga na polju razvoja IT sistema. Drugi dan radionice održane su prezentacije pružatelja usluga, koji su ovom prilikom predstavili IT sisteme digitalnog arhiva u trenutnoj fazi razvoja. Nakon prezentacija uslijedila je diskusija u okviru koje su učesnici dali svoja viđenja ponuđenih rješenja te potrebnih aktivnosti do izrade finalnih verzija IT sistema digitalnog arhiva. Posljednjeg dana radionice detaljno su razmatrane preostale aktivnosti te su iste usaglašene s projekt- menadžericom norveškog donatorskog projekta Marijom Lodin.

Zajednički zaključak je da su pružatelji usluga u saradnji sa zaposlenicima geodetskih uprava u BiH u dosadašnjem periodu napravili neophodne aktivnosti koje garantuju uspješan završetak razvoja IT rješenja u predviđenim rokovima.

Radionici su u ime Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove prisustvovali Nedžad Pašalić, pomoćnik direktora u Sektoru za geoinformatiku, Denis Tabučić, zaposlenik Sektora za geoinformatiku i koordinator CILAP projekta za FBiH, Amira Babić, zaposlenica Sektora za geoinformatiku i voditeljica radne komponente 6 projekta, te saradnici Sead Hadžić i Nedim Hadžiosmanović.

Natrag