Održana radionica s partnerima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju u Bosni i Hercegovini - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održana radionica s partnerima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju u Bosni i Hercegovini

15.04.2016 13:19

U organizaciji Ambasade Švedske u Sarajevu je 14. aprila 2016. godine održana jednodnevna radionica na temu „Feministička vanjska politika i ravnopravnost spolova u Švedskoj agenciji za međunarodni razvoj i saradnju – šta to znači za Bosnu i Hercegovinu?“. Na radionici su prisustvovali partneri Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju u Bosni i Hercegovini koji rade na reformi javne uprave, te infrastrukturi i razvoju tržišta kako bi razgovarali o tome šta Globalna agenda za razvoj 2030. godine, feministička vanjska politika i rodna ravnopravnost znače za projekte koji su u toku i kako unaprijediti agendu rodne ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini. Radionicu je vodila gđa Carolina Wennerholm, specijalistica za politike o rodnoj ravnopravnosti u Švedskoj agenciji za međunarodni razvoj i saradnju, koja ima 25 godina iskustva iz oblasti rodne perspektive. Gđa Wennerholm je sve prisutne upoznala s feminističkom vanjskom politikom te na koji način pristupiti ovom pitanju. Politika rodne ravnopravnosti je odavno važna Švedskoj agenciji za međunarodni razvoj i saradnju, ali je ojačana 2014. godine donošenjem feminističke vanjske politike. Istakla je da je rodna ravnopravnost visoko na listi prioriteta Globalne agende za razvoj, a za Švedsku je izuzetno značajno što može raditi na njezinom rješavanju u Bosni i Hercegovini jer će se na taj način ojačati saradnja dvije zemlje. Švedska će ostati snažan partner na ovim prostorima, te je putem Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju pokrenula plan za jačanje rodne ravnopravnosti u periodu 2016. – 2018. godine, fokusirajući se na rodnu ravnopravnost u sektorima koji su vezani za zaštitu okoliša, klime, infrastruktura i ekonomski razvoj.

U ime CILAP projekta radionici si prisustvovali predstavnici entitetskih geodetskih uprava gosp. Denis Tabučić (FGU) i gđa Jelena Zelić (FGU), gđa Bosiljka Predragović (RGU RS), gđa Tanja Bosančić, predstavnica RERP-a iz RS, te direktorica CILAP projekta gđa Anđa Zimić. Sa svim učesnicima razmijenjena su iskustva i aktivnosti koje se provode u svrhu rodne ravnopravnosti u obje entitetske geodetske uprave te su navedeni korisni primjeri za projekte koji su u početnoj fazi.

Natrag