Održana prva nacionalna radionica IMPULS projekta - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održana prva nacionalna radionica IMPULS projekta

04.12.2015 23:47

U sklopu IMPULS projekta u Mostaru je 2. 12. 2015. godine održana prva nacionalna radionica, i to na teme osnovnih znanja o IPP-u, trenutnog stanja implementacije IPP-a u FBiH, kao i načela INSPIRE direktive. Domaćin događaja, ovom prilikom organiziranog u prostorijama Hotela Mostar, bila je Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove – jedna od institucija učesnica u projektu.
Cilj održavanja radionice na spomenutu temu bio je dati svim prisutnim učesnicima platformu znanja o infrastrukturi prostornih podataka, njezinim elementima te planiranim aktivnostima implementacije u FBiH. Putem prigodnih prezentacija eksperata angažiranih na projektu, ali također i djelatnika Uprave, prisutnima su prezentirane opće informacije o IMPULS projektu i evropskoj INSPIRE direktivi. Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove je fokus radionice usmjerila na ključne zainteresirane strane buduće infrastrukture prostornih podataka u FBiH, te su tako među učesnicima radionice bili predstavnici relevantnih ministarstava, uprava i agencija federalnog nivoa vlasti. Radionicu je pozdravnim govorom otvorio direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove gosp. Željko Obradović te održao prikladnu uvodnu prezentaciju. Osim prezentacije direktora Uprave, prisutni su, također, imali priliku upoznati se s načinom uspostave i implementacije infrastrukture prostornih podataka Kraljevine Švedske, Republike Hrvatske te dobiti vrijedne informacije o iskustvima kolega iz spomenutih zemalja, koje su uznapredovale u predmetnim poljima.
Na radionici se na interaktivan način razmatrala buduća implementacija IPP-a FBiH, ali također su naznačene i moguće prepreke s kojima se sve zainteresirane strane trebaju suočiti.
U ime Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove radionicu su organizirali, te održali prezentacije iz djelokruga svojih radnih paketa, zaposlenici:
Slobodanka Ključanin
Denis Tabučić
Tomislav Tomić
Muris Ćeman
Nikola Cvjetković
Amira Babić.
Svim registriranim učesnicima radionice, pod pokroviteljstvom IMPULS projekta,  također je osigurano i učestvovanje na trećem Kongresu o katastru u BiH. Glavni cilj IMPULS projekta je da zemlje regiona imaju moderan i funkcionalan okvir za dijeljenje prostornih podataka u skladu s regionalnim i međunarodnim zahtjevima. Također, cilj je da se ubrza razvoj inovativnih INSPIRE usluga za bolje donošenje odluka te da se postigne interoperabilnost podataka i usluga. Zemlje korisnice projekta su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Srbija, Makedonija i Kosovo. Projekt IMPULS finansira Švedska međunarodna razvojna agencija (SIDA) s Lantmäterietom (švedska geodetska uprava) kao partnerom. Državna geodetska uprava Republike Hrvatske će učestvovati kao mlađi partner Lantmäterieta na ovom projektu.

Natrag