Održana peta radionica u vezi s potkomponentom „Izučavanje procjene vrijednosti nekretnina“ - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održana peta radionica u vezi s potkomponentom „Izučavanje procjene vrijednosti nekretnina“

16.11.2014 08:26

U periodu od 10. do 13. novembra 2014. godine na Vlašiću je u okviru potkomponente „Izučavanje procjene vrijednosti nekretnina“ CILAP projekta održana radionica koju su vodili stručnjak za procjenu nekretnina ispred Lantmäterieta gosp. Hans Söderblom te regionalni stručnjaci iz Slovenije i Srbije gosp. Dušan Mitrović i gđa Marija Rašković.
Tema pete ovogodišnje radionice bila je “Zaključci s pilot-područja”. Na početku radionice razmatrani su rezultati provedenih analiza tržišta, sa sumiranjem značajnih saznanja i informacija. Drugog dana radionice diskutiralo se o predloženim procesnim i organizacionim modelima i podatcima registra cijena, a od strane stručnjaka predstavljen je prijedlog strukture plana implementacije registra cijena.

Članovi radne grupe su na radionici usvojili nove lekcije i informacije, kao i saznanja o iskustvima drugih zemalja (Švedska, Srbija i Slovenija). Osim sticanja iskustva s pilot-projekta, članovi radne grupe su svoje aktivnosti usmjerili i na donošenje odluka važnih za izradu plana implementacije registra cijena. Odluke su vezane za statistike, procese, organizaciju i podatke budućeg registra cijena, te ujedno i definiranje tokova informacija, odnosno procesa prikupljanja potrebnih podataka.
Prema planu dogovorenom na Vlašiću, radna grupa će početkom naredne godine plan implementacije registra cijena predstaviti rukovodstvu Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Natrag