ODRŽANA KONFERENCIJA SVJETSKE BANKE "LAND AND POVERTY 2019“ - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

ODRŽANA KONFERENCIJA SVJETSKE BANKE "LAND AND POVERTY 2019“

29.03.2019 12:04

Godišnja konferencija Svjetske Banke „Land and Poverty 2019“ (Zemljište i siromaštvo), pod radnim nazivom „Catalyzing Innovation“ (Kataliziranje inovacija) je održana u sjedištu Svjetske Banke u Washingtonu, SAD od 25. do 29. marta 2019. godine.

Na konferenciji je učestvovalo približno 1500 predstavnika iz cijeloga svijeta uključenih u projekte zemljišne administracije finansiranih od strane Svjetske banke, kao i predstavnici Svjetske poljoprivredne organizacije (FAO), Svjetske federacije geodeta (FIG), UN-Habitata i niz drugih institucija te ključni akteri civilnog društva, akademske zajednice i privatnog sektora.

Uz podršku projekata „Registracija nekretnina“ (RERP) i „Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini“ (CILAP) na konferenciji su učestvovali i predstavnici entitetskih geodetskih uprava. Delegacije su predvodili direktori uprava, gosp. Željko Obradović i gđa. Bosiljka Predragović, te direktorica CILAP projekta gđa. Andja Zimić.

Tokom ovogodišnje konferencije o zemljištu i siromaštvu predstavljena su najnovija istraživanja i inovacije u politikama i dobrim praksama upravljanja zemljištem širom svijeta. Učesnici konferencije su razgovarali o načinima osiguravanja inkluzivnosti, održivosti, pouzdanosti, izgradnje kapaciteta, također je konstatovano da bolje informacije o zemljištu doprinose širim društvenim ciljevima.

Na konferenciji je prezentovan stručni rada o aktivnostima koje entitetske geodetske uprave provode uz pomoć RERP-a, CILAP-a i drugih projekata. Zaposlenik Sektora za geoinformatiku Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove gosp. Denis Tabučić je u zajedničkoj prezentaciji s gosp. Dejanom Jeremićem prezentovao rad na temu “Zajednički ka poboljšanju zemljišne administracije u Bosni i Hercegovini“ koji je djelo više autora iz obe entitetske geodetske uprave.

Sve radove sa ove konferencije, uz ostali sadržaj, moguće je preuzeti sa zvanične web-stranice konferencije za 2019. godinu."

Natrag