Održana konferencija Međunarodne organizacije geodeta (FIG) za 2017. godinu - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održana konferencija Međunarodne organizacije geodeta (FIG) za 2017. godinu

01.06.2017 13:16

Godišnja konferencija Međunarodne organizacije geodeta (International Federation of Surveyors – FIG) održana je u Helsinkiju, Finska, u periodu od 29. 5. do 2. 6. 2017. godine. FIG konferencija (radna sedmica) je skup međunarodne zajednice geodeta i profesionalaca na polju prostornih podataka kroz održavanje niza interesantnih plenarnih i tehničkih sesija, radionica, izložbi te drugih pratećih društvenih i kulturoloških događaja. FIG konferencija je jedan od najvećih događaja u kalendarskoj godini u polju geoprostornih informacija i jedinstvena je prilika za diskutiranje o ključnim izazovima našeg vremena unutar geodetske profesije.

Okvirna tema konferencije je “Surveying the world of tomorrow – From digitalisation to augmented reality” odnosno “Izmjera sutrašnjeg svijeta – od digitalizacije do pomognute stvarnosti“.

Trenutno smo svjedoci razvoja usluga koje ne samo da opisuju vidljivi svijet oko nas nego također istovremeno dostavljaju i druge informacije vezane za našu lokaciju od interesa. Početni korak k ovom cilju jeste digitalizacija i pametno korištenje digitalnih informacija, dok napredak i naredni korak predstavlja mogućnost kombiniranja informacija i proširivanje mogućnosti da se digitalni podaci prikupljaju inteligentnije. Tema konferencije odabrana je kako bi se naglasile mogućnosti velikih količina podataka i informacija koje geodeti i stručnjaci vezani za prostorne podatke prikupljaju, te kako bi se iste stavile u efikasnu upotrebu.

Konferencija je odlična prilika da se dobije uvid u budući razvoj i tok razvoja na relevantnim poljima, ali također i za proučavanje ideja i rješenja koje postoje danas i mogu biti od velike pomoći u svakodnevnom poslovanju Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Konferenciji su u ime Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove prisustvovali gosp. Željko Obradović, direktor, gđa Anđa Zimić, direktorica CILAP projekta, te gosp. Denis Tabučić, zaposlenik Sektora za geoinformatiku.

Natrag