Održana FIG radna sedmica - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održana FIG radna sedmica

22.06.2021 14:25

Uslijed trenutne situacije prouzrokovane pandemijom COVID-19 oboljenja i nemogućnosti održavanja velikih događaja i skupova, FIG radna sedmica je održana od 20. do 25.6.2021. godine.

FIG je vodeća međunarodna organizacija koja podržava interese geodeta i napredovanje struke širom svijeta, predstavlja više od 120 zemalja putem federacije nacionalnih organizacija članica te organizira konferencije od 1878. godine.

Tokom FIG radne sedmice 2021. godine u centar pažnje je postavljen koncept ‘Smart Surveyor’. Namjera je pripremiti sadašnje i buduće generacije profesionalaca kroz razmjenu znanja o pristupima i metodama koji su dokazano učinkoviti, edukacijom radne snage i profesionalaca, te jačanjem i razvojem geodetske profesije.

FIG konferencija profesionalcima geodetske orijentacije pruža priliku za:

  • Ostvarivanje globalnih kontakata;
  • Učenje o granama industrije iz drugih zemalja;
  • Ostvarivanje uticaja na karijeru, organizacije i zajednice;

Tokom ovogodišnje konferencije održana je i prezentacija Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove na osnovu prihvaćenog i objavljenog rada „Data Integration & Interoperability of Public Land Administration Services in Bosnia and Herzegovina“ čiji su autori direktor uprave, gosp. Željko Obradović te pomoćnici direktora gosp. Sead Hadžić i gosp. Denis Tabučić.

Natrag