Održana 9. Regionalna konferencija o katastru i infrastrukturi prostornih podataka - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održana 9. Regionalna konferencija o katastru i infrastrukturi prostornih podataka

17.06.2016 10:54

U Opatiji, Republika Hrvatska, je 16. i 17. juna 2016. godine održana 9. Regionalna konferencija o katastru i infrastrukturi prostornih informacija pod nazivom „Geoprostorni podaci u službi strateških projekata i ekonomskog razvoja“. Glavni pokrovitelj održavanja konferencije je Vlada Republike Hrvatske, a organizator i domaćin konferencije je bila Državna geodetska uprava Republike Hrvatske, uz podršku IMPULS projekta. Pozdravne govore na otvaranju konferencije su održali Peter Wasström, voditelj Odjela za međunarodnu saradnju Lantmäterieta, Švedska, Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske privredne komore za graditeljstvo, promet i veze, Renata Duka, pomoćnica ministra pravosuđa, Milan Rezo, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja, te Danko Markovinović, direktor Državne geodetske uprave, koji je i otvorio konferenciju.

Cilj održavanja ove tradicionalne konferencije je bio razmijeniti iskustva i znanja stečena na provedbi reformi katastra i uspostavi infrastrukture prostornih informacija, te prikazati koristi geoprostornih podataka koje proizvode geodetske uprave u podršci državnim i privatnim investicijama te privredi i strateškim projektima. Važan dio konferencije posvećen je prikazu rezultata te razmjeni znanja u primjeni INSPIRE direktive Evropske unije u regionu Zapadnog Balkana.

Radni dio konferencije započet je razgovorom direktora katastarskih uprava iz regiona Zapadnog Balkana, koji su kroz diskusiju tokom okruglog stola razmatrali tekuće probleme vezane za geoprostorne podatke te načine njihovog unaprjeđenja. Učesnici okruglog stola, osim direktora Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove gosp. Željka Obradovića, su bili i direktori sljedećih agencija:

  • Agencije za katastar nekretnina Republike Makedonije      
  • Geodetske uprave Republike Slovenije
  • Katastarske agencije Kosova
  • Republičke agencije za geodetske i imovinske poslove Republike Srpske, Bosna i Hercegovina
  • Republičkog geodetskog zavoda Republike Srbije
  • Nacionalne agencije za geoprostorne informacije Albanije
  • Središnjeg ureda za registraciju nekretnina Republike Albanije
  • Uprave za nekretnine Republike Crne Gore.

Nakon diskusije prezentirani su rezultati upitnika pripremljenog od strane Stalne tehničke komisije Regionalne konferencije o katastru i infrastrukturi prostornih podataka. Tako je ovom prigodom zaposlenik Sektora za geoinformatiku Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove gosp. Denis Tabučić prezentirao prikupljene informacije o statusu topografskih podataka u regionu.

Regionalna konferencija u Opatiji također je bila posvećena i provedbi različitih donatorskih projekata u regionu. Ovom prilikom je gđa Anđa Zimić izvršila prezentaciju CILAP projekta, koji se u Bosni i Hercegovini provodi kao partnerska saradnja entitetskih geodetskih uprava s Geodetskom upravom Kraljevine Švedske.

Poseban gost i predavač bio je Mick Cory, izvršni direktor Eurogeographicsa, evropske krovne organizacije koja okuplja geodetske uprave cijele Evrope, te Maurice Barbieri, predsjednik Evropskog vijeća geodeta (CLGE).

Na konferenciji su također učestvovali i predstavnik Evropske komisije Hugo de Groof, te Julie Barry, predstavnica kraljevske zemljišnoknjižne agencije za Englesku i Wales, članica EULIS odbora, i predstavnica Svjetske banke Camille Bourguignon.

Delegaciju Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, predvođenu direktorom gosp. Željkom Obradovićem, činili su i gosp. Nedžad Pašalić, pomoćnik direktora u Sektoru za geoinformatiku, Denis Tabučić, zaposlenik Sektora za geoinformatiku, te gosp. Muris Ajanović, zaposlenik Jedinice za provedbu RERP projekta.

Na kraju konferencije, imajući u vidu održana predavanja i prezentacije, kao i diskusiju vođenu tijekom okruglog stola, doneseni su i zaključci.

Dogovoreno je da se sljedeća, deseta regionalna konferencija o katastru i infrastrukturi prostornih podataka, održi u Makedoniji, u organizaciji Agencije za katastar nekretnina Republike Makedonije.

Natrag