Održan završni sastanak donatorskog projekta regionalne saradnje - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održan završni sastanak donatorskog projekta regionalne saradnje

18.11.2022 20:50

Završni sastanak u okviru donatorskog projekta regionalne saradnje je održan u prostorijama Norveške uprave za katastar i mapiranje u Oslu, Norveška. Na sastanku su učestvovali predstavnici uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Slovenije.

Kroz projekat je unapređena regionalna saradnja na polju vršenja geodetskih mjerenja i određivanje geoida visoke preciznosti za zemlje regiona Zapadnog Balkana. Projekat je također podržao razmjenu znanja i iskustava regionalnih geodetskih uprava i eksperata Norveške uprave za katastar i mapiranje a finansirani su i radovi na detaljnom gravimetrijskom premjeru na području Federacije BiH

Federalna uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove posljednjih godina aktivno radi na izračunu i uspostavi geoida za područje Federacije BiH. Završena je stabilizacija nove nivelmanske mreže, uspostavljen prostorni referentni sistem, uspostavljen gravimetrijski referentni sistem te izvršena nivelmanska mjerenja.

U sklopu završnog sastanka norveški eksperti su prezentovali radove i aktivnosti na uspostavi i održavanju (unapređenju) geoida kao i način saradnje svih skandinavskih zemalja na polju geodezije i određivanja geoida. Pored toga održan je kurs računanja geoida pri čemu su norveški eksperti detaljno prezentovali sve korake potrebne za izračun geoida.

Natrag