ODRŽAN SEMINAR ZA TUZLANSKI I POSAVSKI KANTON - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

ODRŽAN SEMINAR ZA TUZLANSKI I POSAVSKI KANTON

26.09.2018 10:12

U Tuzlanskom kantonu je 25. septembra godine održan seminar pod nazivom “Projekti zemljišne administracije u Tuzlanskom i Posavskom kantonu - iskustva, koristi i naredne aktivnosti“. Seminar je organizovan od strane Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Udruženja građana geodetske struke „Geodet“, uz podršku Švedskog donatorskog projekta „CILAP“.

Gospodin Alen Mešaljić, predsjednik udruženja je poželio dobrodošlicu mnogobrojnim sudionicima te iskoristio prigodu da se zahvali direktoru Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i direktorici CILAP projekta na dosadašnjoj saradnji i organizovanom seminaru.

Direktorica CILAP projekta gđa Andja Zimić je pozdravila sve prisutne i ukratko predstavila rezultate projekta. Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko- pravne poslove, gospodin Željko Obradović je predstavio aktuelnosti u radu, trenutačne projekte kao i planirane aktivnosti.

Kroz prezentaciju gđe. Željke Kolobarić je predstavljeno pregledno stanje Adresnog registra, postupak uspostave Adresnog registra u jedinicama lokalne samouprave u Tuzlanskom/Posavskom kantonu, rezultati i izazovi koji predstoje tijekom sljedećeg perioda uspostave.

Sve o Registru cijena nekretnina - aplikaciji, saradnji, rezultatima trenutne implementacije predstavila je gospođa Vedrana Vučić, a dio seminara u vezi s razvojem sistema Digitalnog arhiva u Federaciji BiH prezentovala je gđa Edina Behić- Bolić.

U drugom dijelu seminara je gospodin Eldin Ferhatbegović iz udruženja “Geodet” predstavio „Sistem za upravljanje katastrom komunalnih uređaja“ a gospodin Almir Karabegović održao prezentaciju na temu „ Digitalna arhiva- tehnologije, standardi i metapodaci“. Gospodin Ferid Durmišević je predstavio Adresni Registar Općine Gradačac, a s obzirom da pet katastarskih općina Tuzlanskog kantona nije uključeno u proces, tokom rasprave su otvorena mnoga pitanja koja mogu koristiti u daljnjoj saradnji i uključivanje općina u proces.

Seminar je završen dodjelom zahvalnica od strane udruženja „Geodet“ direktoru Federalne uprave za geodetske i imovinsko- pravne poslove gospodinu Željku Obradoviću, direktorici CILAP projekta gospođi Andji Zimić te koordinatoricama radnih grupa CILAP projekta.

Natrag