Održan seminar o adresnom registru - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održan seminar o adresnom registru

09.12.2014 15:52

U Skopju je u periodu od 2. do 4. 12. 2014. godine u sklopu Impuls projekta održan seminar o adresnom registru. Seminaru, koji su vodili stručnjaci iz Lantmäterieta Urlika Roos i Magnus Linner, su prisustvovali predstavnici svih institucija uključenih u Impuls projekt. U ime Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose (FGU) seminaru su prisustvovali Ivan Lesko i Adelko Krmek, koji su odgovorni za realizaciju aktivnosti oko adresnog registra u sklopu CILAP projekta.

Stručnjaci Lantmäterieta su tokom seminara prezentirali švedska iskustva u razvoju adresnog registra, njegovu korištenju, saradnji općina i Lantmäterieta, kao i određena aplikativna rješenja koja se koriste kod održavanja podataka adresnog registra i njihove distribucije, dok su prisutni predstavnici institucija prezentirali status aktivnosti oko adresnog registra u svojim zemljama. Predstavnici FGU su prezentirali aktivnosti i rezultate postignute kroz realizaciju CILAP projekta, a posebna rasprava je vođena o INSPIRE specifikacijama za adrese, te o njihovoj primjeni kod razvoja aplikativnih rješenja u zemljama učesnicama projekta.

Prezentirana su i očekivanja od Impuls projekta kada je adresni registar u pitanju. Svi učesnici su iskazali spremnost za nastavak saradnje i razmjenu informacija o razvoju pravnog i tehničkog okvira i drugim aktivnostima koje se poduzimaju u svrhu uspostavljanja adresnog registra.

Natrag