Održan seminar na temu: Adresni registar, iskustva i koristi - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održan seminar na temu: Adresni registar, iskustva i koristi

22.09.2016 14:27

U organizaciji Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, a u sklopu implementacije CILAP projekta (Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini), u Tešnju je 22. 9. 2016. godine održan seminar na temu: Adresni registar, iskustva i koristi. Glavni cilj održavanja seminara je upoznavanje zainteresiranih strana s do sada stečenim iskustvima Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u izgradnji adresnog registra, prvenstveno kroz implementaciju CILAP projekta.

U uvodnom obraćanju prisutnima se obratio direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove gosp. Željko Obradović te prisutne upoznao s tekućim i budućim aktivnostima Uprave na polju uspostavljanja adresnog registra, ali i s aktivnostima na drugim poljima djelovanja Uprave. Osim obraćanja direktora Obradovića, u uvodnom dijelu seminara prisutnima su se obratili direktorica CILAP projekta gđa Anđa Zimić te načelnik općine Tešanj gosp. Suad Huskić.

Na seminaru je također predstavljena primjena podataka adresnog registra u Švedskoj, kao i primjeri postupka uspostavljanja adresnog registra u određenim općinama Federacije BiH te postupak uspostavljanja adresnog registra u Republici Srpskoj. Seminar je namijenjen svim zainteresiranim stranama koje učestvuju u aktivnostima vezanim za adrese. S obzirom na navedeno, seminaru su prvenstveno prisustvovali predstavnici lokalnih jedinica samouprave, ali i predstavnici drugih agencija i ministarstava državnog i entitetskog nivoa vlasti. Ovom prilikom je angažirani konsultant Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, putem CILAP projekta, gosp. Ivan Kvesić održao prezentaciju na temu uspostavljanja adresnog registra u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Seminar je s obzirom na aktuelnu temu zainteresirao oko 100 registriranih učesnika, a Federalnu upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove su osim direktora Željka Obradovića predstavljali pomoćnik u Sektoru za geoinformatiku i rukovoditelj Jedinice za implementaciju RERP projekta gosp. Nedžad Pašalić te zaposlenik Sektora za geoinformatiku i koordinator CILAP projekta gosp. Denis Tabučić.

Natrag