Održan sastanak Upravnog odbora projekta CILAP i norveškog projekta - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održan sastanak Upravnog odbora projekta CILAP i norveškog projekta

29.01.2016 15:46

U Banjaluci je 28. i 29. 1. 2016. godine održan redovni sastanak Upravnog odbora projekta CILAP i norveškog projekta. Upravni odbor je ovom prilikom zasjedao u sastavu:

-          Bengt Kjellson, generalni direktor Lantmäterieta (švedska geodetska uprava)

-          Željko Obradović, direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Federacije BiH

-          Miloš Komljenović, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske

-          Anđa Zimić, direktorica CILAP projekta

-          Helge Onsrud, predstavnik norveške geodetske uprave

-          Maria Lodin, koordinatorica norveškog projekta za BiH

-          Marie Bergstrom, predstavnica SIDA-e i Ambasade Kraljevine Švedske

-          Nedim Bukvić, predstavnik SIDA-e

-          Denis Tabučić, koordinator CILAP projekta za FBiH

-          Darko Mišković, koordinator CILAP projekta za RS.

Tokom sastanka razmatran je izvještaj o radu i napretku za 2015. godinu te je ovom prilikom gđa Zimić održala prezentaciju izvještaja. Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove gosp. Obradović je također održao prezentaciju o vidljivim rezultatima komponenti projekta koje se tiču izgradnje kapaciteta unutar institucija zemljišne administracije u BiH.

Predstavnici švedske Ambasade/SIDA-e prenijeli su svoja razmišljanja i dali komentare i prijedloge za unapređenje projektnih dokumenata te prisutnima prezentirali dostupne informacije koje se tiču nastavka CILAP projekta za period 2016. – 2019. godine.

Predstavnici norveške geodetske uprave informirali su prisutne o aktivnostima ovoga projekta, s posebnim akcentom na aktivnosti digitalnog arhiva i završetka procesa tenderske procedure za ovu aktivnost.

 Kao uvod u sastanak Upravnog odbora organizirana je radna posjeta općini Laktaši, te svečana večera na kojoj je prisustvovao i ambasador Kraljevine Švedske u BiH Njegova Ekselencija gosp. Fredrik Schiller, koji je ovom prilikom iskazao svoje zadovoljstvo rezultatima projekata i izuzetnom saradnjom uspostavljenom između dvije geodetske uprave u BiH.

Svi učesnici sastanka izrazili su svoje veliko zadovoljstvo dosadašnjom implementacijom i rezultatima CILAP i norveškog projekta i zaključili da je podrška koju ovi projekti pružaju izuzetno važna ne samo za razvoj geodetskih uprava kao neposrednih učesnika već i za unapređenje čitavog sistema zemljišne administracije u BiH, a samim tim će doprinijeti ekonomskom i socijalnom razvoju, održivom tržištu nekretnina, održivom korištenju zemljišta i pristupanju EU-u, što i predstavlja opći razvojni cilj projekta.

Sljedeći sastanak Upravnog odbora održat će se sredinom juna ove godine u Oslu (Norveška).

Natrag