Održan pripremni sastanak za novi donatorski projekat regionalne saradnje - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održan pripremni sastanak za novi donatorski projekat regionalne saradnje

19.04.2018 15:04

U prostorijama Norveške uprave za katastar i mapiranje u Oslu, Norveška je održan pripremni sastanak u okviru planiranog donatorskog projekta regionalne saradnje u periodu od 16. do 19. aprila 2018. godine. Na pripremnom sastanku su sudjelovali predstavnici uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Planirani projekat za koji će sredstva biti osigurana od strane Vlade Kraljevine Norveške putem Ministarstva finansija, za cilj ima pokretanje saradnje na polju vršenja geodetskih mjerenja i određivanja geoida visoke preciznosti za zemlje regije Zapadnog Balkana. Provedbeni partner koji će u ime Vlade Kraljevine Norveške implementirati projekat će biti Statens kartverk – Norveška uprava za mapiranje i katastar.

Novi donatorski projekat predstavlja nastavak potpore Vlade Norveške, koja putem uprave za mapiranje i katastar - Statens kartverk (SK), dugi niz godina podržava zemlje regije Zapadnog Balkana na poljima pripreme i prikupljanja prostornih/geografskih informacija kao i na polju uspostavljanja servisa kojima se osigurava pristup istima.

S obzirom da je projekat u ranoj fazi planiranja, geodetske uprave iz regije Zapadnog Balkana su ovom prilikom prezentovale trenutno stanje geodetske osnove kao i strateških planova za njihovo unaprijeđenje i modernizaciju. Prezentacije, diskusije i razmatranja su poslužile kao osnov za kreiranje akcionog plana za buduće aktivnosti i podršku iz projekta.

Prezentaciju ispred entitetskih geodetskih uprava u BiH je održao gosp. Denis Tabučić, zaposlenik Sektora za geoinformatiku Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove.

Delegaciju entitetskih geodetskih uprava su predvodili direktori gosp. Željko Obradović i gđa. Bosiljka Predragović, a sudjelovali su i saradnici direktora gosp. Eldin Đonlagić, gosp. Denis Tabučić, gosp. Darko Mišković i gosp. Stojan Jungić. Uslijed potrebe za usklađivanjem predloženih aktivnosti sa aktivnostima CILAP projekta, na sastanku su sudjelovali i direktorica CILAP projekta, gđa. Anđa Zimić i tehnički savjetnik gosp. gosp. Šeho Zimić.

Natrag