ODRŽAN PRIPREMNI RADNI SASTANAK S PREDSTAVNICIMA UPRAVE ZA KATASTAR I MAPIRANJE KRALJEVINE NORVEŠKE I PREDSTAVNICIMA NORVEŠKE AMBASADE U BiH - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

ODRŽAN PRIPREMNI RADNI SASTANAK S PREDSTAVNICIMA UPRAVE ZA KATASTAR I MAPIRANJE KRALJEVINE NORVEŠKE I PREDSTAVNICIMA NORVEŠKE AMBASADE U BiH

31.01.2018 13:06

U Mostaru je 30. 1. 2018. godine održan pripremni radni sastanak s predstavnicima Uprave za katastar i mapiranje Kraljevine Norveške i predstavnicima norveške Ambasade u Bosni i Hercegovini. Sastanak je održan u cilju definiranja aktivnosti i roka implementacije budućeg projekta koji će podržati entitetske geodetske uprave u Bosni i Hercegovini – Federalnu upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS, kao i definiranja načina za formaliziranje saradnje – potpisivanje odgovarajućeg sporazuma.

Planirani projekt će predstavljati nastavak izuzetno uspješne saradnje i implementacije projekta „Javne službe za tržište nekretnina i evropske integracije“, koji se u periodu od 2013. do 2017. godine implementirao u BiH uz pomoć donatorskih sredstava Kraljevine Norveške.

Podrška u periodu od 2018. do 2020. godine će se fokusirati na implementaciju IT sistema DA u većem obimu u Federalnoj upravi, kao i većem broju jedinica lokalne samouprave. Projekt također sadrži komponentu unaprjeđenja rada mreže permanentnih GNSS stanica.

Podrška Vlade Kraljevine Norveške se također očekuje u području vršenja geodetskih mjerenja visoke tačnosti, što će detaljnije biti razmatrano u 4. mjesecu tekuće godine.

Ovom su prilikom također zaposlenici obje entitetske uprave gosp. Denis Tabučić i gosp. Darko Mišković prezentirali rezultate prethodno provedenog projekta „Javne službe za tržište nekretnina i evropske integracije“.

Delegaciju Federalne uprave, koju je predvodio direktor gosp. Željko Obradović, činili su i pomoćnici direktora gosp. Nedžad Pašalić, gosp. Eldin Đonlagić i koordinator projekta gosp. Denis Tabučić. Bitno je istaknuti da su na pripremnom sastanku također prisustvovali i predstavnici Švedske uprave za mapiranje, katastar i registraciju nekretnina gosp. Peter Wasstrom, sa saradnicima, i direktorica CILAP projekta u BiH gđa Anđa Zimić, sa saradnicima.

Natrag