Održan plenarni sastanak regionalnog odbora, UN-GGIM Europe - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održan plenarni sastanak regionalnog odbora, UN-GGIM Europe

08.10.2015 13:48

U Beogradu, Republika Srbija, je 7. oktobra održan plenarni sastanak regionalnog odbora, UN-GGIM Europe. Domaćin plenarnog sastanka je kao i za prethodno održanu skupštinu EuroGeographicsa bio Republički geodetski zavod Republike Srbije.

Predsjedavajući Izvršnog odbora UN-GGIM Europe g. Bengt Kjellson, glavni direktor geodetske uprave Kraljevine Švedske, je uvodnim pozdravnim govorom otvorio jednodnevni sastanak, a prisutnim delegatima također se obratilo nekoliko istaknutih predstavnika Ujedinjenih nacija (UN), Razvojnog fonda Ujedinjenih nacija (UNDP), dok je ključno obraćanje i prezentaciju imao g. Linus Bengtsson, glavni direktor – Flowminder (NGO, Kraljevina Švedska). S ciljem upoznavanja sa stanjem i aktivnostima u svim zemljama članicama, organizirana je i sesija za izvještavanje.

Ovom prilikom su također predstavljeni i ovogodišnji izvještaji radnih grupa UN-GGIM Europe, te je na temu istih vođena diskusija.

Plenarni sastanak regionalnog odbora, UN-GGIM Europe zaključen je prezentacijom, diskusijom i usvajanjem radnog plana za 2016. godinu.

UN-GGIM Europe je regionalni odbor Inicijative Ujedinjenih nacija o globalnom menadžmentu geoprostornim informacijama (UN-GGIM ili United Nations Initiative on Global Geospatial Information Management). Odbor je formalno osnovan 1. oktobra 2014., kada su evropske članice UN-a preuzele punu odgovornost za svoje poslovanje i usvojile plan rada. Izvršni odbor na čelu s g. Bengtom Kjellsonom, glavnim direktorom geodetske uprave Kraljevine Švedske, nadgleda aktivnosti i redovno izvještava Globalni odbor UN-GGIM eksperata. Učestvovanje na sastancima odbora UN-GGIM Europe uslovljeno je prethodnim pozivom za prisutvovanje.

Federalnu upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove ovom prilikom su predstavljali direktor Uprave g. Željko Obradović i zaposlenik Sektora za geoinformatiku g. Denis Tabučić.

Natrag