Održan okrugli stol na temu ,,Završetak poslova izmjere i uspostavljanja katastra nekretnina u FBiH,, - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održan okrugli stol na temu ,,Završetak poslova izmjere i uspostavljanja katastra nekretnina u FBiH,,

05.03.2015 08:18

U organizaciji Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (FGU) danas je u Sarajevu održan okrugli stol na temu,,Završetak poslova izmjere i uspostavljanja katastra nekretnina u FBiH“, s ciljem aktueliziranja problematike započetih poslova izmjere i uspostavljanja katastra nekretnina te mogućnosti završetka istih.

             U uvodnom dijelu okruglog stola prisutne je pozdravio g. Željko Obradović, direktor FGU, koji je izrazio svoje zadovoljstvo velikim odazivom na navedeni skup i dobrom saradnjom između nadležnih institucija, dok su prezentaciju na temu ,,Završetak poslova izmjere i uspostavljanja katastra nekretnina u FBiH“ održali g. Zijad Džananović, inspektor u FGU, i g. Stipica Oreč, direktor Kantonalne uprave za geodetske i imovinko-pravne poslove SBK.

Na okruglom stolu su prvenstveno kategorizirane različite polazne situacije u kojima se nalazi novi katastarski premjer koji nije u službenoj upotrebi. Također, definirane su i aktivnosti koje je potrebno preduzeti kako bi novi katastarski premjer postao aktuelan te kako bi se počeo koristiti u službene svrhe, a predstavljen je i zakonski osnov po kojem je moguće provoditi izlaganje podataka katastra.

Svi učesnici, predstavnici općina, sudova, Geodetskog zavoda i Ministarstva pravde FBiH su podržali inicijativu i naglasili važnost stavljanja u službenu upotrebu novog katastarskog premjera, što će bitno ubrzati i ažuriranje zemljišnih knjiga s podacima katastra.

Natrag