ODRŽAN DRUGI SEMINAR O ADRESNOM REGISTRU U SKLOPU IMPULS PROJEKTA - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

ODRŽAN DRUGI SEMINAR O ADRESNOM REGISTRU U SKLOPU IMPULS PROJEKTA

07.04.2015 14:37

U sklopu IMPULS projekta u Skopju je u periodu od 30. marta do 2. aprila 2015. godine održan drugi seminar o adresnom registru. Domaćin seminara je bila Uprava za katastar nekretnina Republike Makedonije, a seminar su vodili stručnjaci iz Lantmäterieta Urlika Roos i Magnus Linner. Seminaru su prisustvovali i predstavnici institucija iz zemalja koje su uključene u Impuls projekt, i to: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Kosova i  Makedonije. U ime Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (FGU) seminaru su prisustvovali Adelko Krmek i Slaven Markota, koji su ujedno i članovi radne grupe za uspostavljanje adresnog registra u sklopu CILAP projekta u Federaciji BiH.

Svrha održavanja ovog višednevnog seminara bila je predstaviti jasnu sliku trenutnog stanja adresnog sistema, procedure, pravila i propise u ovoj oblasti. Posebno su predstavljene informacije  o modelu postojećih podataka te njihova usklađenost s INSPIRE direktivom. Prisutni predstavnici institucija prezentirali su navedene informacije putem prethodno pripremljenih prezentacija. Predstavnici FGU su predstavili aktivnosti izvršene na pilot-lokaciji u sklopu CILAP projekta tokom kojeg je razvijena zakonska regulativa, urađena savremena aplikacija za uspostavljanje i vođenje sistema adresnog registra, s centralnom bazom podataka u FGU. Stručnjaci Lantmäterieta su tokom seminara prezentirali švedska iskustva u razvoju adresnog registra, njihov model podataka i određene primjere numeracije kućnih brojeva u ruralnim područjima, šoping-centrima, kompleksima zgrada, kao i u industrijskim zonama. Svi prisutni su tokom trajanja seminara aktivno učestvovali u radu te diskutirali i iznosili svoja viđenja i rješenja s obzirom na to da dolaze iz različitih institucija koje imaju različite modele i potrebe.

Na kraju je donesen zaključak da su ovakvi seminari višestruko korisni i edukativni jer se na jednom mjestu može upoznati s različitim iskustvima i rješenjima koja se primjenjuju u regionu kada je u pitanju adresni registar. 

Natrag